Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο ΟΠΕΚ δεν αφήνει τους καταναλωτές να περιμένουν μειώσεις στα καύσιμα – Κράτησε λίγο η πτώση των διεθνών τιμών

Ο ΟΠΕΚ δεν αφήνει τους καταναλωτές να περιμένουν μειώσεις στα καύσιμα – Κράτησε λίγο η πτώση των διεθνών τιμών

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες των καταναλωτών για αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα μετά την σημαντική πτώση που είχε παρατηρηθεί την περασμένη εβδομάδα, στις διεθνείς τιμές των πετρελαίου. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει ότι οι τιμές του Brent επέστρεψαν σε χρόνο μηδέν στα επίπεδα προ της πτώσης επίπεδα και ο άλλος με το γεγονός ότι στην Ελλάδα η αποκλιμάκωση των τιμών γίνεται με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Χθες (20.11.2023) η τιμή του Brent έκλεισε λίγο πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε βρεθεί και μία ανάσα από τα 83 δολάρια, όσο δηλαδή και μία εβδομάδα πριν. Στην αντλία οι διαφορές στα καύσιμα είναι απειροελάχιστες.

Συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή 12 Νοεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μείωση της τιμής της βενζίνης ήταν μόλις 0,37%, δηλαδή σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε σε 1,870 ευρώ το λίτρο από 1,877 ευρώ.

Λίγο μεγαλύτερη ήταν η πτώση για το diesel κίνησης στα 1,722 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα από 1,752 ευρώ, διαφορά 1,71%, ενώ σχετικά άξια λόγου ήτα η κάμψη για το πετρέλαιο θέρμανσης με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,347 ευρώ το λίτρο από 1,382 ευρώ, πτώση 2,53%.

Αναλυτές σημειώνουν πως δεν θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις στις τιμές των καυσίμων, αν και έχει υπάρξει σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που θα δικαιολογούσε μερική περαιτέρω πτώση, αλλά στην Ελλάδα μάλλον όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Η τελευταία άνοδος της τιμής του πετρελαίου, προκλήθηκε από την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που μόνο με καλό μάτι δεν είναι την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλά 4μηνου. Έτσι άφησαν να εννοηθεί ότι έρχονται βαθύτερες περικοπές της παραγωγής αργού προς ενίσχυση των τιμών.

«Οι προσδοκίες γύρω από την επικείμενη συνεδρίαση του OPEC και των συμμάχων του την Κυριακή είναι πιθανό να επηρεάσουν σημαντικά τις συναλλαγές αυτής της εβδομάδας» σχολιάζει ο Robbie Fraser, επικεφαλής τομέα Παγκόσμιων Ερευνών και Ανάλυσης στην Schneider Electric. «Διαφορετικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+ εξετάζουν βαθύτερες περικοπές, πλέον των υφιστάμενων και των εθελοντικών περικοπών που πραγματοποίησαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία», πρόσθεσε.

Τόσο οι τιμές του Brent όσο και του αμερικάνικου αργού έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών από την Παρασκευή αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις αναφορές ανώνυμων πηγών πως ο OPEC+ θα εξετάσει, στο πλαίσιο της συνεδρίασής του στις 26 Νοεμβρίου, εάν θα πραγματοποιήσει επιπλέον περικοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει σημαντική πτώση σχεδόν 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και έχει καταγραφεί το υψηλό επίπεδο τρέχουσας περιόδου, εν μέσω ανησυχίας γύρω από τη ζήτηση αλλά και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις