Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής φέρνει μειώσεις στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων 

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής φέρνει μειώσεις στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων 

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί το αγαπημένο θέμα όλων των υπουργών Οικονομικών και όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντική βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που επιτρέπει στον νέο υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να συνδέσει πιθανή περιστολή της φοροδιαφυγής με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με το καλημέρα άνοιξε διάπλατα παράθυρο για μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Χθες ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία».

Παράλληλα τόνισε ότι «η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για τους βασικούς στόχους της θητείας του ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως επίσης και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους για φυσικές καταστροφές.

Στην συνέχεια και σε δεύτερο χρόνο θα βρεθεί στο τραπέζι σχέδιο αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές και με στόχο την μείωση του φορολογικού βάρους κυρίως στη μεσαία τάξη και στη ζώνη των εισοδημάτων από 18.000 έως 40.000 ευρώ.

Όπως προβλέπεται σήμερα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα).

Οι όποιες αλλαγές για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, ωστόσο ο χρόνος και η έκταση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο και την ενίσχυση των εσόδων από τη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο μέτωπο της φοροδιαφυγής προωθείται η ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης «μαύρου χρήματος» και φοροκλοπής.

Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τις σχετικές αποφάσεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων να αναμένονται σύντομα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις