Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι αγορές άλλο περίμεναν, άλλο είδαν στις ΗΠΑ, αλλά… έστησαν ένα μικρό πάρτι

ΗΠΑ

Σίγουρα αυτό που ήθελε η Wall Street και οι επενδυτές από τις αμερικανικές εκλογές τελικά δεν ήρθε. Καθαρή νίκη δεν υπήρξε, ενώ τα σενάρια ότι τελικά ο νικητής θα ανακηρυχθεί στις δικαστικές αίθουσες είναι κυρίαρχα. Παρόλα αυτά οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν στο ελάχιστο. Είτε γιατί πιστεύουν ότι τα αρνητικά σενάρια δεν θα επαληθευτούν, είτε γιατί εκτιμούν την κατάσταση με διαφορετικά κριτήρια από ότι οι υπόλοιποι αναλυτές.

Η χθεσινή ημέρα (ημέρα των αμερικανικών εκλογών) ξεκίνησε για τις αγορές με μία μικρή νευρικότητα και σημαντικές αυξομειώσεις για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ίσως συνοδεύτηκε και από την πεποίθηση πολλών αναλυτών ότι τελικά η νίκη του Μπάιντεν αν και πολύ μικρότερη των δημοσκοπήσεων, δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Ίσως πάλι να ποντάρουν στο μεγάλο πακέτο που έρχεται για την στήριξη της οικονομίας. Όπως και να έχει πάντως η εικόνα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα καλή.

Click4more Εκλογές ΗΠΑ: Μετέωρες εκτός από… διχασμένες – Έξι εκλέκτορες από την εκλογή ο Μπάιντεν

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,34% ή 367 μονάδες στις 27.847, έστω και αν ενδοσυνεδριακά ήταν πολύ ψηλότερα. Ο  S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,20% στις 3.443 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,85% στις 11.590 μονάδες. Στην Ευρώπη ο δείκτης Dax είχε άνοδο 1,95%, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη και για Λονδίνο και Παρίσι. Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης ακολούθησε μάλλον χαμηλές πτήσεις με άνοδο μόλις 0,64%.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ήταν και το γεγονός ότι για τους δείκτες S & P και Nasdaq ήταν η μεγαλύτερη  άνοδος της επομένης των εκλογών στην ιστορία της Wall Street.

Τα νέα πάντως από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας ήταν και θετικά και αρνητικά.

Από την μία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου ADP. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 365.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, αρκετά χαμηλότερα από τις 600.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.  Όπως μεταδίδει το CNBC, το νούμερο αυτό ήταν το μικρότερο από τον Ιούλιο. Τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί 753.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Από την άλλη όμως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε 4,7% στα 63,9 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 67,1 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν στα 176,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 4,4 δισ. από τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 240,2 δισ. δολάρια, 1,2 δισ. περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI εκτοξεύτηκε 4% στα 39,15 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού πέρασε κάτω από τα 1.900 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,7% στα 1.896 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,78%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1724 δολάρια.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις αμερικανικές εκλογές 2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις