Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό, οι “τρύπες” στα έσοδα και τα μαξιλάρια

Οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό, οι “τρύπες” στα έσοδα και τα μαξιλάρια

Μικρή “τρύπα” 62 εκατομμυρίων ευρώ είχαν τα έσοδα των ΔΟΥ, των τελωνείων και του υπολόγου τον Αύγουστο, όπως φαίνεται από τα προσωρινά στοιχεία. Αλλά μεγαλώνει γιατί δόθηκαν επιστροφές φόρου αυξημένες κατά 52 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρά έσοδα μικρότερα κατά 144 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις τρεις κατηγορίες εσόδων τον Αύγουστο εκείνα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 41,6 εκατ. ευρώ, ενώ των τελωνείων και του υπόλογου εμφανίζουν υστέρηση 11,9 εκατ. και 91,7 εκατ. αντιστοίχως.

Στο οκτάμηνο τα συνολικά έσοδα μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου είναι μεγαλύτερα του στόχου κατά 192 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει στους επόμενους τέσσερις μήνες οι τυχόν αποκλίσεις να περιοριστούν σε ποσά μικρότερα των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε σύγκριση με το 2015 η εικόνα είναι πολύ καλύτερη αφού τα καθαρά έσοδα (μετά την αφαίρεση της επιστροφής των φόρων είναι 1,002 δισ. ευρώ, κι΄ αυτό παρότι οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 365,79 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το στόχο.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, δεν ανησυχούν για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού, αφού όπως αναφέρουν, χωρίς την επιστροφή των φόρων υπάρχει στα έσοδα ένα μαξιλάρι της τάξης των 522 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί εισπράχθηκαν στο οκτάμηνο 31,750 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού είναι 31,228 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε