Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι δανειστές θα αποφασίσουν για το «Γέφυρα» νο2 – Τι θα περιλαμβάνει

Οι δανειστές θα αποφασίσουν για το «Γέφυρα» νο2 – Τι θα περιλαμβάνει

Οι δανειστές θα πουν την τελευταία λέξη, ή για την ακρίβεια θα βάλουν την τελευταία τους πινελιά στο σχέδιο επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων, στο αποκαλούμενο ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και έχει θέσει υπόψη των δανειστών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο διάστημα 26 – 29 Ιανουαρίου, που θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τους επικεφαλής των δανειστών.

Όπως έχει μάλιστα τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ως εκ τούτου, θα πρέπει πρώτα να λάβουμε την έγκριση των δανειστών και μετά να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όταν αυτή έχει δημοσιονομικό κόστος».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει στο ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ για τα νομικά πρόσωπα και σημείωσε ότι λειτουργήσει στα πρότυπα του ΓΕΦΥΡΑ Ι που είναι για τα φυσικά πρόσωπα.

Η πρόταση της PwC

Πρόσφατα μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας η σχέδιο που έχει συντάξει η PwC για λογαριασμό των τραπεζών, σύμφωνα με το οποίο, εν δυνάμει η ρύθμιση θα μπορούσε να αφορά περί τους 222.000 δανειολήπτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες και συνολικές οφειλές που ανέρχονται σε 30,990 δισ. ευρώ.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τελικά θα αφορά λιγότερους και το ποσό θα είναι «κουρεμένο» σε σχέση με τις παραδοχές του σχεδίου.

Αναλυτικά η διάρθρωση των δανειοληπτών και των οφειλών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Δάνεια ύψους 13,6 δις που έχουν 107.843 οφειλέτες και βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

  • Δάνεια 4,5 δις που αναφέρονται σε 23.891 οφειλέτες είναι σε καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών και

  • Δάνεια συνολικού ύψους 12,8 δις τα οποία έχουν καταγγελθεί και αφορούν 90.594 οφειλέτες

Πάντα σύμφωνα με την PwC, το 48% των οφειλετών είναι ενήμεροι και το 41% έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Η μελέτη της PwC έχει λάβει ως πρότυπό το μοντέλο που επιλέχθηκε για το Γέφυρα Ι.

Το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ θα αφορά επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών η διάρκεια του προγράμματος, θα είναι 9 μήνες, αν και στην έκθεση αναφέρεται ότι μπορεί να είναι έως και 12 μήνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση της οφειλής, είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ή στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Η πρόταση για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η διάρθρωση της επιδότησης:

  • Για ενήμερα δάνεια που η καθυστέρηση θα είναι κάτω των 90 ημερών, προτείνεται κλιμακωτή επιδότηση. Θα ξεκινάει από το 90% στο πρώτο 3μηνο, στο 80% για το δεύτερο 3μηνο, υποχωρεί στο 70% για το τρίτο 3μηνο και στο 60% για το τέταρτο 3μηνο. Η διάρθρωση αυτή αφορά την υπόθεση εργασίας ότι η συνολική διάρκεια του προγράμματος για 12 μήνες.

  • Για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα ποσοστά κρατικής επιδότησης ορίζονται αντίστοιχα σε 80%,70%, 60% και 50%.

  • Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, τα ποσοστά επιδότησης προτείνονται σε 60%, 50%, 40% και 30% αντίστοιχα ανά τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ανέρχεται στα 948 εκατ. ευρώ και ανά χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ποσό 428 εκατ. θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα αφορά το 45% του συνόλου.

  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ποσό 408 εκατ. ή το 43% του συνόλου και τέλος

  • Ποσοστό 12% και ποσό 112 εκατ. για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός ανά κατηγορία καθυστέρησης, θα είναι για τα άνω των 90 ημέρων 524 εκατ. (55% του συνόλου), δάνεια σε καθυστέρηση χαμηλότερη των 90 ημερών προορίζοντας 107 εκατ. (11% του συνόλου) και για τα καταγγελμένα δάνεια περίπου 317 εκατ. ευρώ (34% του συνόλου).

Κριτήρια ένταξης

Για την ένταξη στο σχέδιο με την επιδότηση, κύριο κριτήριο θα είναι να είναι μεταξύ των πληγέντων, δηλαδή ο ΚΑΔ να εντάσσεται στην σχετική λίστα. Επίσης όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στα κριτήρια εντάσσονται ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα για τουλάχιστον 6 μήνες και όσων επαγγελματιών τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 20% τουλάχιστον για το 9μηνο ή το 12μηνο έναντι της αντιστοίχου περιόδου το 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις