Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν πληθωριστικές πιέσεις – Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν πληθωριστικές πιέσεις – Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία. Ο φόβος πλέον είναι ορατός και έχει να κάνει με τις πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν με ακόμη πιο έντονο τρόπο, στην περίπτωση που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο εκτοξευθούν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και τώρα υπάρχουν και σενάρια τρόμου που θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ από την Ρωσία υπάρχουν κάποιες φωνές όπως αυτές του πρώην προέδρου της χώρας Μεντβέντεφ που θέλει την τιμή στο φυσικό αέριο να φτάνει τα …. 2.000 ευρώ το κυβικό, ενώ άλλες εκτιμήσεις πιο … λογικές το ανεβάζουν στα 200 ευρώ την μεγαβατώρα.

Ασφαλώς οι παραπάνω προβλέψεις προκαλούν ίλιγγο και έχουν κάνει την ηγεσία στο υπουργείο Οικονομικών να έχει χάσει τον ύπνο της και βέβαια τους καταναλωτές να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.

Με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες αν βέβαια επαληθευτούν τα ακραία αυτά σενάρια.

Στις αγορές χθες τηρουμένων των αναλογιών επικράτησε μάλλον, θα έλεγε κανείς ψυχραιμία. Η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε να φλερτάρει κάποια στιγμή με τα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα επίπεδα των 96 δολαρίων το βαρέλι.

Στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι μία ανάσα από το 1,9 ευρώ το λίτρο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ. Βέβαια σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως τα νησιά πωλείται πάνω από 2 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, έχοντας κατά νου και το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν κάποια στιγμή επί τα χείρω και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022.

Για την ώρα πάντως δεν πρόκειται να γίνει κάτι και όλοι αναμένουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ευχόμενοι να μην δούμε στο ορατό επιδείνωση σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδα, που αναπόφευκτα θα φέρει μεγάλες αυξήσεις και πληθωριστικές πιέσεις την οικονομία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για κάθε 10 ευρώ αύξηση στη τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου για τη συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των εισαγομένων πρώτων υλών και της ενέργειας και στο κόστος μεταφορών έχει εκπέμψει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση και τη δυναμική της ανάπτυξης.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι «οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, αλλά θα παραμείνει για ένα διάστημα υψηλότερος από το προ της πανδημίας επίπεδο. Η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και η άρση των δυσχερειών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι κομβικής σημασίας για την πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου. Οι δυσχέρειες στην αύξηση της συνολικής προσφοράς και ο περιορισμός του παραγωγικού κενού όσο θα εδραιώνεται η ανάκαμψη θα συντείνουν ώστε ο πυρήνας του πληθωρισμού να μην υποχωρήσει ή και να αυξηθεί περαιτέρω το 2022».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις