Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA ανακοίνωσε ο Moody’s

Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA ανακοίνωσε ο Moody’s

Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τα δάνεια που είχαν λάβει μέσω του ELA, εν μέσω βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητάς τους, αναφέρει ο Moody΄s.

Όπως σημειώνει ο Moody’s στις 28 Μαρτίου η Alpha Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2018, τα οποία έδειξαν την πλήρη αποπληρωμή τής έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειάς της (Emergency Liquidity Assistance, ELA) τον Φεβρουάριο του 2019. Η Eurobank έκανε μία αντίστοιχη ανακοίνωση πριν από λίγες εβδομάδες. Οι δύο αυτές τράπεζες, αναφέρει ο Moody’΄s, ήταν οι τελευταίες από τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν την πλήρη εξόφληση της χρηματοδότησης ELA που είχαν πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Εκτιμούμε ότι το υπόλοιπο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον ELA ήταν μηδενικό στο τέλος Μαρτίου 2019, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεο (credit positive) επειδή δίνει το σήμα ότι βελτιώθηκε η ρευστότητα και χρηματοδότηση των τραπεζών, που θα μειώσει πιθανόν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησής τους», τονίζει ο οίκος Moody’s και προσθέτει: «Η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν το μείγμα χρηματοδότησής τους. Χωρίς την εξάρτησή τους από τον ELA και με δεδομένη τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές ανασφάλιστων ομολόγων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες επανέκτησαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ανασφάλιστων κεφαλαίων μετά την πλήρη αποπληρωμή του ELA που είχαν τότε. Η πρόσφατη αποπληρωμή του ELA θα βοηθήσει επίσης στο να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να προελκύσουν περισσότερες καταθέσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Moody΄s σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2019, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 8%, ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν, επίσης, να αποπληρώσουν τον ELA αυξάνοντας τις διατραπεζικές συμφωνίες επαναγοράς (repo), καθώς η διάθεση των διεθνών τραπεζών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία λίγα χρόνια. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για να αποπληρώσουν τον ELA, «εν μέσω αυξημένης διάθεσης των διεθνών επενδυτών για ελληνικό τραπεζικό κίνδυνο».

«Αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA τους, η περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ τους εξαρτάται από την επιστροφή περισσότερων ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την εισαγωγή τους τον Ιούνιο του 2015 και η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών τον Οκτώβριο του 2018 θα βοηθήσουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», καταλήγει ο  Moody’s. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις