Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Οι επόμενες κινήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο

Εθνική Ασφαλιστική

Σε οριστικό ναυάγιο δείχνει να οδηγείται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin και η διοίκηση της Εθνικής ήδη έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται plan B. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι της Τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να επαφές με υποψήφιους επενδυτές για την πώληση του 75% της ασφαλιστικής εταιρίας.

Στην λίστα των υπό σκανάρισμα ξένων επενδυτών, είναι τα σχήματα εκείνα που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την εταιρία, όπως επίσης και νέα τα οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να κοιτάζουν προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Επισήμως το θέμα της Exin δεν έχει λήξει και η συμβατική της υποχρέωση ουσιαστικά εκπνέει στις 28 Μαρτίου. Μέχρι τότε σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο μπορεί να επανέλθει να να πείσει τις αρχές ότι διαθέτει και τα κεφάλαια και την δυνατότητα να εξαγοράσει την εταιρία. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά δύσκολο με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η μοναδική περίπτωση που η Exin θα μπει ξανά στο παιχνίδι, είναι να βρεθεί ένας αξιόπιστος εταίρος, που και αίγλη θα διαθέτει, αλλά και κεφάλαια.

Η Εθνική Τράπεζα, αυτό που θέλει στην παρούσα φάση είναι να διαχειριστεί την κατάσταση ενόψει των stress test. Με δεδομένο ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία και ήδη τις επόμενες ημέρες η Εθνική θα ξεκινήσει την αποστολή στοιχείων προς τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, πηγές επισημαίνουν ότι «η καθυστέρηση στο deal δεν θα φέρει τα πάνω-κάτω όσον αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική. Δεν υπάρχει χρονική πίεση από τα stress tests». Κι αυτό σύμφωνα με το επιχείρημα ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι κερδοφόρα και τα οικονομικά μεγέθη της για την οικονομική χρήση του 2017 είναι καλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στη συζήτηση με τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος είχε περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, προσφέροντας τίμημα στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ, όταν το τίμημα της κοινοπραξίας Exin-Calamos ήταν 718 εκατ. ευρώ.

Τα πάντα ωστόσο θα ξεκαθαρίσουν είτε μετά τις 28 Μαρτίου, σε έναν και πλέον μήνα δηλαδή, ή εάν η ΕΧΙΝ αποσυρθεί επισήμως ή εάν φέρει άμεσα συνεταίρο με κεφάλαια και ισχυρό όνομα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις