Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο πήραν την «ανηφόρα» – Φόβος για ενεργειακό σοκ λόγω της κατάστασης στην Μέση Ανατολή

Οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο πήραν την «ανηφόρα» – Φόβος για ενεργειακό σοκ λόγω της κατάστασης στην Μέση Ανατολή

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου και στο φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές υπό τον φόβο της γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και συμμετοχής έμμεσης ή άμεσης και άλλων χωρών, όπως πχ. του Ιράν.

Και ενώ το πετρέλαιο ανεβαίνει συνεχίζεται και η άνοδος, έστω και με μικρότερη ένταση, για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα σήμερα το Brent είναι μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 89,22 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 4%, ενώ το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 56 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο μεγάλος φόβος είναι η εμπλοκή του Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο στην πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή, καθώς και το ποια θα είναι η στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Να θυμίσουμε ότι από τα στενά του Ορμούζ, που ελέγχονται από το Ιράν, περνάει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και σε περίπτωση που αυτά κλείσουν ή υπάρχουν δυσχέρειες στην διέλευση, γίνεται κατανοητό πως η τιμή θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Σοβαρό το ενδεχόμενο νια ενεργειακό «σοκ»

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή την στιγμή το ενεργειακό σοκ, που αποτελεί φόβο για αναλυτές, κυβερνήσεις και νοικοκυριά, δεν είναι πλέον στην σφαίρα της φαντασίας, αλλά αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο που βρίσκεται σε βασικό σενάριο στο τραπέζι.

Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται εκ νέου ανοδικά μετά το χθεσινό άλμα πάνω από 15% στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2023.

Μετά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε στα 56 ευρώ λίγο πριν τις 10, ενώ μετά από διακυμάνσεις στις 11 διαμορφωνόταν στα 54,1 ευρώ με άνοδο 2,1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο γενικότερης εμπλοκής στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η διαρροή φυσικού αερίου στον διασυνδετήριο υποθαλάσσιο αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας έχει προκαλέσει υποψίες για σαμποτάζ, φέρνοντας στη μνήμη ό,τι συνέβη πέρυσι με τους αγωγούς Nord Stream.

Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι η προειδοποίηση εργαζομένων σε μονάδες εξαγωγής LNG της Αυστραλίας ότι θα προχωρήσουν σε απεργία την επόμενη εβδομάδα και η αγορά παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ της Chevron και των συνδικάτων για την αποφυγή τέτοιων κινήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι προμήθειες LNG για τον χειμώνα από αγοραστές στη Βόρεια Ασία καθώς οι τιμές του

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις