Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ωρολογιακή «βόμβα» οι πλειστηριασμοί, για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις τράπεζες

Πλειστηριασμοί

Η κυβέρνηση έχει «επενδύσει» στην ομαλή εξέλιξη του σχεδιασμού της για τους πλειστηριασμούς και οι οξυμένες αντιδράσεις που υπάρχουν θέτουν ερωτήματα αν και κατά πόσο μπορεί να κυλήσει ομαλά ο σχεδιασμός.

Η αναβολή σήμερα, με αφορμή την «επέτειο Γρηγορόπουλου» είναι μάλλον για τα μάτια του κόσμου. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα και η προσφερόμενη … αφορμή ήταν «μάννα εξ ουρανού».

Η Τρόικα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα και έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως το θέμα είναι ύψιστης σημασίας και δεν θα ανεχθεί κανένα πισωγύρισμα. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν τονίσει ότι θα παρακολουθούν στενά το θέμα, όχι για τις επόμενες ημέρες, αλλά για τους επόμενους και σίγουρα μέχρι την λήξη του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο. Έχουν τονίσει μάλιστα πως οι πλειστηριασμοί στην χώρα θα πρέπει να γίνουν καθημερινότητα, γιατί τότε και μόνο τότε οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν «λογαριασμό» και να δουν τι μπορούν και τι όχι να εισπράξουν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Το είναι πρωτίστως κοινωνικό και δευτερευόντως οικονομικό. Οι τράπεζες ωστόσο σε λιγότερο από τρεις μήνες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην απευκταία περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν για 4η φορά, που εν ολίγοι σημαίνει μία «μικρή καταστροφή». Μπορεί μεν να μην κινδυνεύσουν οι λιγοστές καταθέσεις που έχουν απομείνει στα τραπεζικά γκισέ, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα αποθαρρύνουν και τους λιγοστούς επενδυτές που έχουν απομείνει, ενώ ουσιαστικά θα φράξουν τους δρόμους για επιστροφή των καταθέσεων, από το εξωτερικό, τα στρώματα και όπου αλλού έχουν πάει οι καταθέσεις που έφυγαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης και υπολογίζονται με πάνω από 100 δις ευρώ.

Εκείνο που θα κρίνει την επιτυχία των πλειστηριασμών είναι η ισορροπία που καλούνται να κρατήσουν τράπεζες και κυβέρνηση. Οι μεν πρώτες θα πρέπει να ξεκινήσουν με πραγματικά μεγάλα ακίνητα που κατέχουν κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές και μετά να δουν τι θα κάνουν με τα μικρότερα ακίνητα και η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την διαδικασία και μην προσπαθεί να παίξει ….παράταση όπως σήμερα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις