Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

«Παγωμένα» θα μείνουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για όλο το 2024

«Παγωμένα» θα μείνουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για όλο το 2024

Στήριξη στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα παρέχουν οι τράπεζες για όλο το 2024. Αν και μέσα στην επόμενη χρονιά τα επιτόκια θα αρχίσουν να υποχωρούν – το πιθανότερο από τον Ιούνιο και μετά -, εντούτοις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ πολύ δύσκολα θα ξαναβρεθούν στα αρνητικά επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Από τότε, η ΕΚΤ προχώρησε σε δέκα αυξήσεις επιτοκίων, ανεβάζοντας μέσα σε 14 μήνες το βασικό της επιτόκιο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Από τον Οκτώβριο, η ΕΚΤ έχει κάνει στάση στις αυξήσεις επιτοκίων, παρακολουθώντας όμως στενά την πορεία του πληθωρισμού προτού ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια. Θέλοντας να διευκολύνουν τους πελάτες τους με στεγαστικά δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ομαλά τα δάνειά τους, οι τράπεζες εφάρμοσαν από τις 2 Μαΐου του 2023 πρόγραμμα «παγώματος» του επιτοκίου βάσης.

Πρόκειται για το επιτόκιο που συνδέεται με το επιτόκιο Euribor της διατραπεζικής αγοράς, το οποίο ακολουθεί την πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Στο επιτόκιο αυτό, οι τράπεζες προσθέτουν το επιτοκιακό περιθώριο (spread) ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε δανειολήπτη, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο δανεισμού.

«Παγώνοντας» το επιτόκιο βάσης από τον περασμένο Μάιο, οι τράπεζες συγκράτησαν την αύξηση στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Συγκεκριμένα, το μέτρο που είχαν αποφασίσει διαμόρφωνε τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με βάση το επιτόκιο αναφοράς (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.) την 31η Μαρτίου 2023 και κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα αυτά, με ισχύ του μέτρου για ένα έτος.

Δηλαδή, μέχρι τον Ιούνιο του 2024, το επιτόκιο βάσης των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων που ισχύει είναι: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο). Με την παράταση του «παγώματος» που έχουν αποφασίσει οι τράπεζες, τα επιτόκια αυτά θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για όλο το 2024.

Η κίνηση των τραπεζών θα διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή των δανείων των πελατών τους και θα αποτρέψει τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Παράλληλα δε με τις μειώσεις στα νέα δάνεια, όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι τράπεζες ευελπιστούν να τονώσουν την αγορά των στεγαστικών δανείων.

Η συγκεκριμένη αγορά κινήθηκε υποτονικά το 2023 λόγω των υψηλών επιτοκίων και της έλλειψης ζήτησης για δανεισμό. Όπως αναμένουν οι τράπεζες, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2023 θα κινηθούν στα επίπεδα του 2022, δηλαδή σε 1,2 δις. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα εκταμιεύσεων που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων προ κρίσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις