Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παιχνίδι για το PSI η αναβολή του Eurogroup

Η σύνοδος θα αντικατασταθεί με μία τηλεδιάσκεψη των υπουργών και το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Από νωρίς της Τρίτης ακούγονταν πληροφορίες ότι το Eurogroup βρίσκεται στον αέρα και τελικά αναβλήθηκε με βασική αιτία τα παρασκηνιακά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας αναφορικά με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Με αυτό τον τρόπο και παρά τις όποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι εταίροι πιέζουν εμμέσως τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο κούρεμα, ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες για χρεοκοπία.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν ότι είναι απόλυτα αποφασισμένοι ακόμα και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, προκειμένου να πιέσουν τους κατόχους ομολόγους. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοχοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα “κουρέψουν” και άρα θα χάσουν τα μισά ή θα ρισκάρουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να χάσουν τα πάντα.

Φυσικά, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι ευρωπαίοι “πατάνε” στην αναβλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, χρεώνοντας στην Ελλάδα την αναβολή του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ στην ανακοίνωσή του, αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για την θετική ψήφο της Ελληνικής Βουλής στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, τονίζει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 17 υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), φάνηκε ότι υπάρχουν τεχνικές εκκρεμότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τρόικα. Ανάμεσα στις εκκρεμότητες αυτές είναι και το δημοσιονομικό κενό ύψος 325 εκατ. Ευρώ για το 2012 και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Γιούνκερ αναφέρει: «Δεν έλαβα ακόμη τις απαιτούμενες πολιτικές δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος. Ως εκ τούτου αποφάσισα αύριο να συγκαλέσω τους υπουργούς οικονομικών σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσουμε τα εκκρεμή θέματα και να προετοιμάσουμε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012».

Νωρίτερα, με μία λακωνική φράση “πολύ σύντομα” ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έδωσε το στίγμα για το Eurogroup στις Βρυξέλλες και για το τί θα αποφασιστεί τελικά για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Όλι Ρεν δήλωςε ότι πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμσε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και τόνισε πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία δεν θέλει στο Eurogroup να μην υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη απόφαση, αλλά να γίνει καταρχήν αποδεκτό το αίτημα της βοήθειας και εν συνεχεία ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων, τότε να ληφθεί η απόφαση. Έτσι οι γερμανοί θα πιέζουν την Ελλάδα έως ότου φτάσει κοντά η ημερομηνία για την πληρωμή του ομολόγου τον Μάρτιο και έτσι μη μπορώντας να το αφήσει η Ελλάδα απλήρωτο θα υπακούει πιστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία θα εγκρίνουν το δάνειο μόνον εαν έχει ρήτρα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

Κομισιόν: «Περιμένουμε να εκπληρώσετε ακόμη δυο όρους!» – Κανονικά το Eurogroup για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε