Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Πανικός στην Wall Street: Παύση συναλλαγών μετά την κατάρρευση του δείκτη

Πανικός στην Wall Street: Παύση συναλλαγών μετά την κατάρρευση του δείκτη

Ο φόβος για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και η αντιπαράθεση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο, τρόμαξαν την αγορά της Νέας Υόρκης.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις αγορές. Η λέξη κραχ είναι μάλλον μικρή να περιγράψει την κατάσταση στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες και ποσοστό πάνω από 8%. Επιπλέον με “βουτιά” 7% άνοιξε άλλος ένας από τους κύριους δείκτες του Χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, ο S&P 500.

Αποτέλεσμα να ανασταλεί για λίγο η διαπραγμάτευση των μετοχών, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. 

 

 

Όταν άνοιξε ξανά η αγορά βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση με απώλειες κάτω από τις 1.600 μονάδες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στην Ελλάδα η εικόνα στο χρηματιστήριο είναι ακόμη χειρότερη.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει αυτή την στιγμή πάνω από 12%, ενώ νωρίτερα οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες χάνοντας και τις 600 μονάδες.

Στις αγορές ομολόγων γίνεται πραγματικός πανικός με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 1,873% με άνοδο σχεδόν 30%.

Στο μεταξύ μεγάλη άνοδος πάνω από 20% στο πετρέλαιο, μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Ενώ όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.

Η ήδη χτυπημένη από την επιδημία οικονομία βρίσκεται στη δίνη της κόντρας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας με το αργό WTI να υποχωρεί 27,88% το πρωί της Δευτέρας στα 29,8 δολάρια και το Brent με -25,7% να πέφτει στα 33,6 δολάρια επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετοχή της Saudi Aramco (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας) σημειώνει πτώση της τάξης του 10% και διαπραγματεύεται στα 7,2 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ειδικά την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιδημία του κορονοϊού μειώνει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις