Παρασκευή, 24 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πάολο Τζεντιλόνι στη FAS: «Χρειαζόμαστε νέο χρήμα στην ΕΕ»

Πάολο Τζεντιλόνι στη FAS: «Χρειαζόμαστε νέο χρήμα στην ΕΕ»
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροι!», δηλώνει μεταξύ άλλων ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τασσόμενος υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι ζητά από το Βερολίνο να συμφωνήσει σε σχετική απόφαση, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, την ώρα που η οικονομία της ΕΕ χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ενόψει των υψηλών τιμών ενέργειας, της βοήθειας δισεκατομμυρίων που δίνουν οι ΗΠΑ για τη βιομηχανία και του ανταγωνισμού από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ – και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι και προσέθεσε πως «αυτή η κρίση πλήττει κυρίως την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι τόσο τις ΗΠΑ και την Κίνα».

«Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν μπορεί κάθε κράτος να αντεπεξέλθει μόνο του (…) και ως μήνυμα προς τις αγορές, πρέπει να αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι απλώς μετακινούμε μπρος-πίσω τα υπάρχοντα χρήματα. Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροι!», εξήγησε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Σημειώνεται ότι αύριο Δευτέρα (30.1.2023) ο κ. Τζεντιλόνι θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), ο οποίος μέχρι τώρα τοποθετείται κατά της προοπτικής ανάληψης κοινού χρέους στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τονίζει συχνά ότι έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα κλάσμα των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης που αποφασίστηκε το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις