Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παραμένει θολό το τοπίο για τις συντάξεις – Σήμερα η μερική αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης

Παραμένει θολό το τοπίο για τις συντάξεις – Σήμερα η μερική αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης

Δύο πράγματα είναι σίγουρα για σήμερα, ότι θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και πως ούτε και σήμερα θα μάθουν οριστικά οι συνταξιούχοι, αν τελικά περικοπούν ή όχι οι συντάξεις τους.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «παίξει» και επικοινωνιακά με το θέμα. Έτσι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο σημερινό προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή, θα υπάρχουν όλες οι δυνατές αναγνώσεις για το θέμα των συντάξεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνεται η περικοπή με την σημείωση πως αυτή δεν ισχύσει τελικά. Βέβαια όλα είναι τόσο ρευστά, που κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τίποτε. Εξάλλου όπως είπε και ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σε πηγαδάκι στην διάρκεια του σαββατοκύριακου, «είναι ένα προσχέδιο και δεν πρέπει να του δίνουμε και τόσο μεγάλη σημασία».
Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε το περιεχόμενο του προσχεδίου και αν συνεχεία θα μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Και βέβαια θα περιμένουμε και την ετυμηγορία των αγορών σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου η Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, κυρίως εξαιτίας της Ιταλίας.

Τι άλλο θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Και ενώ τα πάντα είναι στο αέρα, σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού θα κλειδώσουν στο παρά ένα της κατάθεσης, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη στο 3,8% – 3,9%, υψηλότερα πάντως από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ) για να επιβεβαιώσουν τη φετινή πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που θα αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Με τα παραπάνω έσοδα από τα υπερπλεονάσματα της διετίας 2018 – 2019 το οικονομικό επιτελείο θα χρηματοδοτήσει τις παροχές και εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Επιστροφή αναδρομικών
Ο προϋπολογισμός του 2019, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει φέτος νέο κοινωνικό μέρισμα πέρα από το 1,2 δισ. που είναι το ύψος των αναδρομικών που θα επιστραφούν σε εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχους ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια θα λάβουν τα αναδρομικά σε μια δόση και όχι σε δυο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά επέλεξε να κατανείμει σχεδόν όλο το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού στους ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.
Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από αυτόν τον «μποναμά», δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές και την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις