Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πάσχα: Αρχίζει η «μάχη» για το 1,5 δις του εορταστικού τζίρου

Πάσχα: Αρχίζει η «μάχη» για το 1,5 δις του εορταστικού τζίρου

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει και η χθεσινή ημέρα να ήταν μία από τις χειρότερες, αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι ικανό να ανατρέψει τον σχεδιασμό στον οποίο έχουν προχωρήσει επιστήμονες και κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας και την αποσυμπίεση της κοινωνίας.

Το μόνο που ίσως συμβεί, είναι να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων. Στην αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων θα μπει τόσο το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων τύπου Mall όσο και η κατάργηση των ραντεβού για αγορές από τα καταστήματα.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει εκφράσει τις προθέσεις του, αλλά την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι ειδικοί. Οι άνθρωποι του εμπορίου εκτιμούν ότι μπορεί να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και για την ενίσχυση των θέσεων τους, φέρνουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι κανόνες τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της αγοράς τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα της Κοζάνης και αν θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως και το να επιτραπεί στην Θεσσαλονίκη το click inside.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι μία κίνηση περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, θα τονώσει την αγορά ενόψει και του Πάσχα. Στην προ covid εποχή μάλιστα αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται τζίρος άνω του 1,5 δις ευρώ και γίνεται προσπάθεια να σωθεί ότι σώζεται, κάτι που θα ήταν βάλσαμο για τον εμπορικό κόσμο.

Υποχρεωτικό το self test στο λιανεμπόριο

Από τις επόμενες ημέρες και όταν φτάσει στην χώρα ικανός αριθμός self test, θα καταστεί υποχρεωτικό και για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Τις σχετικές μάλιστα ανακοινώσεις είχε κάνει προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει και το εμπόριο να περάσει στην επόμενη ημέρα, αλλά και θα μειώσουν το επιδημιολογικό φορτίο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως σημείωσε γίνεται «αγώνας δρόμου» από την κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί στην διαδικασία των self test το λιανεμπόριο. Όπως σημείωσε, στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό ενδεχομένως τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας, χωρίς click inside. «Ο εμπορικός κόσμος έχει δίκιο να ζητά την ευκολότερη πρόσβαση στα καταστήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, πήγε ένα βήμα παραπάνω και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού. Παράλληλα πρόσθεσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον αποφανθεί θετικά η Επιτροπή θα ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις