Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πάσχα με ακρίβεια: «Φωτιά» το εορταστικό τραπέζι – Πού έχουν φτάσει οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια 

Πάσχα με ακρίβεια: «Φωτιά» το εορταστικό τραπέζι – Πού έχουν φτάσει οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια 

H ακρίβεια – όπως όλα δείχνουν – θα «χτυπήσει» και το Πάσχα, καθώς πολλά από τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους. Η κίνηση την Βαρβάκειο είναι μειωμένη, ενώ εκτιμάται ότι κατσίκι θα είναι ακόμα και 3 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. 

Οι ανατιμήσεις που έχει φέρει το «κύμα» ακρίβειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, προβληματίζουν έντονα τους καταναλωτές, ειδικά εν όψει Πάσχα. Η τιμή του κατσικιού για το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να φτάσει στα 12 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 9 ευρώ.

Οι τιμές όμως δεν χτυπούν «κόκκινο» μόνο στα προϊόντα που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι, αφορούν σχεδόν όλα τα βασικά αγαθά. Ενδεικτικά – όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA – συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021 υπάρχει αύξηση κατά 19.9% στο ελαιόλαδο, 13.6% στα λαχανικά, 8.4% στο γάλα και τα αυγά, 7.8% στα φρούτα και 7.6% στο ψωμί και στα δημητριακά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Στις μεγάλες επιπτώσεις της ακρίβειας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (09.04.2022) στο OPEN. Όπως είπε, το αρνί και το κατσίκι πρέπει να πωληθεί γύρω στα 9 ευρώ από τον παραγωγό στη Νάξο, ενώ η τιμή θα αυξηθεί κι άλλο λόγω σφακτικών και μεταφορικών.

«Στα ύψη οι ζωοτροφές, δεν συμφέρει να ταΐζουμε τα κοπάδια μας. Διπλασιάστηκε η τιμή ζωοτροφών», σημείωσε κτηνοτρόφος από τη Νάξο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. «Δεν βγαίνει αυτός ο μήνας. Πρέπει να πάρουμε από εξωτερικό και έχουν τριπλάσια τιμή! Από τον κτηνοτρόφο εδώ αγοράζουμε το αρνί 8,50 ευρώ» πρόσθεσε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, το πασχαλινό τραπέζι φέτος θα το πληρώσουμε «χρυσό».  Κτηνοτρόφοι και άνθρωποι της αγοράς ωστόσο λένε ότι δεν γνωρίζουν που θα φτάσει η τιμή για το αρνί και το κατσίκι.

Οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, θα κινηθούν ως εξής:

  • Το αρνί σήμερα κοστίζει 8 με 9 ευρώ το κιλό, ενώ τα εγχώρια 10 ευρώ έως 13 ευρώ. Το κόστος για 10 με 12 κιλά αρνί ανέρχεται στα 80 ευρώ με 130 ευρώ και για το φούρνισμα γύρω στα 30 ευρώ.
  • Το κοκορέτσι. Αυτό κοστίζει 7 ευρώ έως 15 ευρώ το κιλό.
  • Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες κοστίζουν 12 ευρώ το κιλό ενώ οι χοιρινές 6,50 ευρώ το κιλό και οι πατάτες από 1,03 ευρώ.
  • Το κόστος του μαρουλιού ανέρχεται από 0. 60 λεπτά – 0, 80 λεπτά το κιλό.
  • Το λάχανο πωλείται 0,54 ευρώ το κιλό
  • Η γραβιέρα κοστίζει από 13 ευρώ το κιλό
  • Το ψωμί πωλείται από 1,60 ευρώ έως 2,60 ευρώ το κιλό
  • Τα αυγά πωλούνται από 0,20 λεπτά – 0,60 λεπτά το κιλό
  • Το τσουρέκι κοστίζει από 3 ευρώ – 14 ευρώ. Το κόστος του εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA και OPEN

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις