Παρασκευή, 23 Φεβ.
16oC Αθήνα

Παύλος Μαρινάκης: Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση

Παύλος Μαρινάκης: Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση, καθώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» ο Παύλος Μαρινάκης.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημειώνει:

Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας, να προσπαθούμε συνεχώς να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών.

Ο δεύτερος άξονας είναι τα στοχευμένα μέτρα τα οποία αποφασίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιόδου.

Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι εντείνονται, έχοντας ξεπεράσει τους 21.000 ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι πάνω από 1.600, ύψους πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Πλέον, αυτοί που παρανομούν έχουν συνέπειες, όπως προβλέπει ο νόμος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μαγικό ραβδί. Αν υπήρχε θα το είχε ανακαλύψει κάποια χώρα και θα μας το είχε πει. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας για τους πολίτες και να υλοποιούμε όσο το δυνατόν πιο μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν και όταν η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί».

Ερωτηθείς αν συνδυάζεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τη χορήγηση επιδομάτων, σημειώνει: «Η οικονομική μας πολιτική δεν στηρίζεται στα επιδόματα αλλά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μια πολιτική με μόνιμα μέτρα που αυξάνουν σταθερά τους μισθούς και τις συντάξεις, μια πολιτική κατάργησης ή μείωσης πάνω από 50 φορολογικών συντελεστών τα τελευταία 4 χρόνια και μια πολιτική που αυξάνει σταθερά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μια πολιτική, που συνεχίζει να μειώνει φόρους, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, που αποτελεί ένα βαθιά κοινωνικό μέτρο. Όμως, όποτε παρουσιάζεται η ανάγκη, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες.

Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς τα 40 δις για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις;

Πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στο ρεύμα χωρίς τα πάνω από 14 δισ. που δόθηκαν για την στήριξη των καταναλωτών;

Και αμφισβητεί κανείς ότι το Market Pass, το καλάθι του νοικοκυριού, η πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» συμβάλουν στον μετριασμό των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης;

Προφανώς, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το επιστέγασμα αυτής της πολιτικής που μας επιτρέπει να στηρίζουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα μειώνουμε το δημόσιο χρέος».

Επιπλέον για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει: «Φοβάμαι ότι κάποιοι πήγαν να κάνουν το απλό περίπλοκο, με σκοπό να μπερδέψουν τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα είχαμε 30 διαφορετικά είδη τιμολογίων και έρχεται το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και τα ήδη υπάρχοντα 30 τιμολόγια τα βάζει μέσα σε τρεις κατηγορίες, το μπλε με σταθερό τιμολόγιο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, με κυμαινόμενες τιμές.

Επιπλέον, εισάγεται το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο κατατάσσονται όλοι οι καταναλωτές αν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το οποίο έχει δύο κυρίως οφέλη: Έχει χαμηλότερο πάγιο και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές μήνα – μήνα, αν το επιθυμούν, με έναν πολύ εύκολο τρόπο να συγκρίνουν τις τιμές και να αλλάζουν πάροχο. Δίνει δύναμη στον καταναλωτή, γιατί αυξάνει τον ανταγωνισμό και θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε μείωση τιμών».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις