Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πειραιώς Holdings: Η εξυγίανση με 1,38 δισ. ευρώ – «Ηχηρά» ονόματα οι νέοι μέτοχοι

τράπεζα Πειραιώς

Νέα «σελίδα» γυρίζει για την Πειραιώς Financial Holdings, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς συγκέντρωσε 1,38 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από «ηχηρά» επενδυτικά ονόματα.

«Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην τράπεζα να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της» δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερους εκκαθαρίσεις επισφαλών δανείων, μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών», δήλωσε ο Mehmet Sevim, αναλυτής τραπεζών της JPMorgan Chase για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών κι έτσι, η Συνδυασμένη Προσφορά 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών διάρκειας τριών ημερών, και ακολούθως της διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς (Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Holdings όρισε την τελική τιμή διάθεσης σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή. Ως εκ τούτου, η Πειραιώς Holdings αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια €1,38 δις από τη Συνδυασμένη Προσφορά. 

Οι στόχοι  

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή για την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Μεγάλου, σχολίασε ότι: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, βασικοί μέτοχοι, αύξησαν το ποσοστό τους στην τράπεζα.  Έτσι, το ποσοστό του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον  της Paulson & Co αυξάνεται στο 18,62%, της Helicon Investment Ltd στο 5,22%, του Αριστοτέλη Μυστακίδη στο 2,9% και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης από διεθνείς επενδυτές, διαμορφώνεται στο 27%.

Το προφίλ των ισχυρών μετόχων

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων, με ελληνική και βρετανική ιθαγένεια αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που ανέρχεται στα 2,5$ δισεκατομμύρια.  Στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμμετέχει από τον Ιούνιο του 2020.

Ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Paulson & Co συστήθηκε στην Ελλάδα με τις συμμετοχές του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΕΥΔΑΠ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές.

Όσον αφορά το fund Helicon Investment, με έδρα σε μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Μιλάνου και του Λονδίνου, ιδρύθηκε το 2019,  κι αποτελεί έναν από τους ισχυρούς επενδυτές του ισπανικού και ιρλανδικού real estate. Στην Ελλάδα, επίσης αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα, καθώς εκτός από την συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς, διαθέτει ποσοστό της τάξης του 5% στη ΔΕΗ. Το Helikon, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, έχει κεφάλαια υπό διαχείριση 500 εκατ. δολάρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις