Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές σε όλο τον κόσμο – Ενισχύονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές σε όλο τον κόσμο – Ενισχύονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Άλμα καταγράφουν σήμερα Δευτέρα (3.4.2023) οι τιμές του πετρελαίου, αφού η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν απρόσμενη μείωση στον στόχο για την παραγωγή τους και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να ενισχύονται.

Ειδικότερα, τα futures για το πετρέλαιο μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία ενίσχυσή τους εδώ και περίπου ένα χρόνο, με άνοδο 5,77% στην τιμή, στα 84,52 δολάρια το βαρέλι. μετά την είδηση ότι μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 6,22% στα 80,38 δολάρια ενώ η κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών BP, Shell, TotalEnergies και Eni ενισχύθηκαν πάνω από 4%, οδηγώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου σε άνοδο 3,9%.

Μετοχές εταιριών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην ενέργεια κατέγραψαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιριών, όπως της IAG, μητρική της British Airways και της χαμηλού κόστους εταιρίας Wizz Air.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE100, που περιλαμβάνει πολλές εταιρίες εμπορευμάτων, ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,7%. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν νωρίτερα σχεδόν αμετάβλητοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις