Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Πετρέλαιο: «Ασανσέρ» οι τιμές και ανησυχία για τη στάση του ΟΠΕΚ – Διαβουλεύσεις για νέα μείωση της παραγωγής

Πετρέλαιο: «Ασανσέρ» οι τιμές και ανησυχία για τη στάση του ΟΠΕΚ – Διαβουλεύσεις για νέα μείωση της παραγωγής

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει αναδειχθεί η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες και ανεβοκατεβαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και χωρίς να είναι πάντα απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι της μεταβολής τους.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως οι αυξομειώσεις των τιμών του πετρελαίου θυμίζουν ασανσέρ και σχετίζονται με την στάση του κρατάει ο ΟΠΕΚ+ αναφορικά με το αν τελικά θα προχωρήσει σε μία ακόμη περικοπή παραγωγής.

Οι επενδυτές και οι αγορές δείχνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι απέναντι σε ειδήσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν συχνές μεταβολές των τιμών.

Στην αντλία πάντως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαψεύδοντας κατά κάποιο τρόπο τις όποιες προσδοκίες είχαν υπάρξει από την πλευρά των καταναλωτών την περασμένη εβδομάδα, όταν και μειώθηκε σημαντικά η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Βέβαια ακολούθησε η σημαντική άνοδος λόγω των φημών που υπήρξαν για νέες περικοπές από την πλευρά του ΟΠΕΚ+.

Χθες πάντως είχαμε και νέα αλλαγή τάσης, μετά την αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+, που διαμόρφωσε κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές περικοπές στην παραγωγή αργού. Έτσι το πετρέλαιο βρέθηκε σε αρνητικό με ισχυρές απώλειες που έφτασαν ακόμη και κοντά στο 6% με χαμηλό ημέρας στα 78,43 δολάρια. Ωστόσο εν συνεχεία περιορίστηκαν σημαντικά για να κλείσει τελικά το Brent στα 80,62 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,01%.

Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI και παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,31% στα 76,75 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Διαβουλεύσεις για μείωση της παραγωγής

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο λόγος για την ματαίωση της συνάντησης του Σαββατοκύριακου και η μετάθεσή της την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Σαουδική Αραβία φέρεται να προσπαθεί να πείσει την Αγκόλα και τη Νιγηρία να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Παράλληλα, η νέα ημερομηνία της σύσκεψης των χωρών του OPEC+ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 15% τους τελευταίους δύο μήνες, όταν είχαν αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μια αυξανόμενη προσδοκία για τους traders ότι το καρτέλ του OPEC+ θα μπορούσε να εφαρμόσει πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή, δίνοντας ανοδική ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις