Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Νηφαλιότητα στις διεθνείς αγορές – αμηχανία στην Αθήνα

Πετρέλαιο: Νηφαλιότητα στις διεθνείς αγορές – αμηχανία στην Αθήνα

Μετά το αρχικό σοκ, αγορές και επενδυτές αντέδρασαν με ψυχραιμία, και έτσι τουλάχιστον χθες τόσο τα χρηματιστήρια όσο και οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στην κανονικότητα. Κάτι οι διαβεβαιώσεις από την Σαουδική Αραβία ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί άμεσα, κάτι το γενικότερο κλίμα ότι μάλλον ήταν υπερβολικές οι πρώτες αντιδράσεις, επανέφεραν την ηρεμία.

Το αν τελικά αυτή ήταν φαινομενική ή όχι μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες ή και ώρες. Στην Αθήνα μάλλον επικράτησε αμηχανία. Το αρμόδιο υπουργείο θέλοντας να δείξει ότι προλαμβάνει καταστάσεις προκάλεσε μία σύσκεψη στο υπουργείο χωρίς ωστόσο πραγματικό αντικείμενο, δεδομένου ότι τα εργαλεία που έχει το κράτος στο να αναχαιτίσει φαινόμενα αδικαιολόγητης ανόδου των τιμών, δεν είναι και πολλά.

Εκείνοι που πραγματικά ξέφυγαν ήταν οι αποκαλούμενοι παράγοντες της αγοράς που άρχισαν από το μεσημέρι της Δευτέρας να φτιάχνουν σενάρια τρόμου. Μίλησαν για εκτόξευση των τιμών τόσο στις βενζίνες όσο και στο πετρέλαιο.

Κάποιοι μάλιστα έδιναν και ποσοστά ανόδου. Τελικά μέσα σε αυτό το κλίμα αμηχανίας και μάλλον αδικαιολόγητου πανικού, ενώ οι λιανικές τιμές το πρωί της Τρίτης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, μέσα στην ημέρα σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν οι τιμές από 2 – 4 λεπτά το λίτρο.

Βουτιά στις τιμές

Η τιμή του Brent υποχώρησε σχεδόν 5 δολάρια το βαρέλι, πάνω από 7% και διαμορφώθηκε στα 64 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση το αργό που έπεσε κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

Είχε προηγηθεί νωρίς χθες το απόγευμα η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman ότι η προσφορά πετρελαίου θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισήμανε, οι επιθέσεις “έκοψαν” περίπου 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσθεσε ότι η συνολική παραγωγή θα επιστρέψει στα 11 εκατ. βαρέλια πριν το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έχει αποκατασταθεί το 50% της παραγωγής που χάθηκε μετά τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε τους αγοραστές ότι η προσφορά θα καλυφθεί κανονικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις