Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει μείωση της παραγωγής – Πως κινούνται οι τιμές στην αντλία

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ αποφασίζει μείωση της παραγωγής – Πως κινούνται οι τιμές στην αντλία

Καθοριστική αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ με κύριο θέμα το ενδεχόμενο νέας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου για το 2024, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα στις διεθνείς αγορές χθες και προχθές να ενισχυθεί σημαντικά η τιμή του πετρελαίου.

Στο μεταξύ επέδρασσε στην πορεία της τιμής του πετρελαίου η μερική αναταραχή που έχει προκληθεί στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς από την καταιγίδα που υπήρξε στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά και από την ανακοίνωση για χαμηλότερα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI και παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,26 δολάρια ή 1,65% στα 77,67 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 1,24 δολάρια ή 1,52% κλείνοντας στα 82,92 δολάρια το βαρέλι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανοδικά είχαν κινηθεί και την Τρίτη οι τιμές και στους δύο τύπους πετρελαίου με τα συμβόλαιά τους κατέγραψαν κέρδη στην περιοχή του 2%, με τις αγορές να επενδύουν στην προσδοκία ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα επεκτείνει ή θα εμβαθύνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού.

Οι τιμές στην αντλία

Στην εσωτερική αγορά και ειδικά στην αντλία, οι τιμές ειδικά την βενζίνη δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή ή οι όποιες μεταβολές δεν είναι άξιες λόγου, ακόμη και τις προηγούμενες ημέρες όπου η τιμή του πετρελαίου είχε καταγράψει κάμψη. Αντίθετα παρατηρείται μία σχετική πτώση τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο diesel κίνησης.

Συγκεκριμένα από την αρχή του μήνα και με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενώ στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 1,895 ευρώ το λίτρο, προχθές ήταν στα 1,863 ευρώ, μία πτώση της τάξεως μόλις του 1,69%. Αντίθετα η τιμή για το diesel θέρμανσης σε μέσα επίπεδα έχει υποχωρήσει από το 1,799 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στα 1,704 ευρώ το λίτρο, πτώση δηλαδή 5,3%.

Σημαντική είναι και η πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο από 1,423 ευρώ το λίτρο στις 31 Οκτωβρίου, υποχωρεί στο 1,331 ευρώ, πτώση της τάξεως 6,5%, σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, εξέλιξη που αν μη τι άλλο ικανοποιεί τους καταναλωτές, ειδικά τώρα που ξεκινάει και χειμώνας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές προβλέψεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις