Τρίτη, 25 Ιουν.
28oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Πλαφόν 100 ευρώ στο βαρέλι ντίζελ και 45 ευρώ στο μαζούτ της Ρωσίας αποφάσισε η ΕΕ

Πετρέλαιο: Πλαφόν 100 ευρώ στο βαρέλι ντίζελ και 45 ευρώ στο μαζούτ της Ρωσίας αποφάσισε η ΕΕ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πλαφόν στα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία αποφάσισαν σήμερα (3.2.2023) να επιβάλλουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη σουηδική προεδρία να κάνει τη σχετική ανακοίνωση στο Twitter.

Ειδικότερα, το πλαφόν αφορά προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία όπως το μαζούτ και το ντίζελ. Οι «27» αποφάσισαν να επιβληθεί πλαφόν 100 δολαρίων ανά βαρέλι για το ντίζελ και για ανάλογα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα, αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν στα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της ΕΕ στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο «χορός» για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είχε ανοίξει από το περασμένο έτος, όταν η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία επέβαλαν ανώτατη τιμή 60 ευρώ στο βαρέλι του αργού. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει μείωση στα έσοδα της Ρωσίας.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις