Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα δώσουμε κοινωνικό μέρισμα πριν τα Χριστούγεννα – Φόβοι για μέτρα το ’18

Τσακαλώτος - Τσίπρας - Κοινωνικό μέρισμα

Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Η κυβέρνηση φοβάται τον… μπαμπούλα του ΔΝΤ, που ίσως ζητήσει νέα μέτρα, αλλά σχεδιάζει κι έναν χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Αυτά και πολλά πολλά άλλα αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Κι εκείνο που ενδιαφέρει τους πάντες είναι αυτό το «κοινωνικό μέρισμα».

Στις τάξεις της κυβέρνησης επικρατεί βεβαιότητα ότι δεν υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2017. Και το υπερπλεόνασμα, θα μοιραστεί.

Όπως τονίστηκε, εξετάζονται ήδη οι τρόποι που θα δοθεί ο… χριστουγεννιάτικος μποναμάς. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αφορά συντάξεις και θα γίνει στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που υπάρχουν.

Εντολή Τσίπρα για την αξιολόγηση

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει πολύ γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, να έχουν υλοποιηθεί τα 95 προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2017 και περισσότερες από μία έξοδοι στις αγορές πριν από την Αύγουστο 2018 που λήγει το μνημόνιο.

Επίσης, σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα.

Τις κυβερνητικές αυτές θέσεις εξέφρασε σήμερα (13.09.2017) υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επεσήμανε, είναι και η εντολή του πρωθυπουργού να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε επίσης ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ, θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%.

Ο… μπαμπούλας του ΔΝΤ

Αυτές ήταν οι αισιόδοξες προσεγγίσεις, γιατί υπάρχει και η απαισιόδοξη που πηγάζει από την ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα το 2018.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αξιολόγηση και να συσσωρευτούν προβλήματα στην οικονομία και στην κυβέρνηση.

Έξοδος από το μνημόνιο

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο για έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή καθιέρωσης προληπτικής γραμμής πίστωσης ο αξιωματούχος απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Επεσήμανε πως ανάμεσα στο «clean exit» και τις «προληπτικές γραμμές» υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών, αν και η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου υποδηλώνει ότι πολλοί παίκτες θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

«Έξυπνα» κίνητρα

«Εξετάζουμε κίνητρα», ανάφερε χαρακτηριστικά, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με «έξυπνο τρόπο» για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Οι στόχοι του Τσακαλώτου

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς την τρίτη αξιολόγηση.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ζητήσει ανά υπουργείο χρονικούς και ποσοτικούς στόχους κατάτμησης των προαπαιτουμένων ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να βρισκόμαστε στο 100% των 95 προαπαιτουμένων που προβλέπονται.

Τα ορόσημα

Η βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση ως τα Χριστούγεννα συνδέεται με τρία ορόσημα των πρώτων μηνών του επόμενου έτους.

Τον Ιανουάριο αναμένεται νέα συζήτηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει και πώς το stand by arrangement το οποίο ενέκρινε τον Ιούλιο.

Έως τον Απρίλιο άλλωστε, οπότε θα έχουν επικυρωθεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία από τη Eurostat αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο αλλά και η συζήτηση για το χρέος.

«Όταν γίνουν αυτές οι συζητήσεις δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος του προβλήματος», τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος.

Σε χρόνο παράλληλο, τους επόμενους έξι-επτά μήνες, το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές και για λόγους άντλησης νέου χρήματος ώστε να αυξηθεί το μαξιλάρι διαθεσίμων αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς.

Έρχεται νέο κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα και μάλιστα προβλέπεται με ασφάλεια υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση μάλιστα στη βάση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει σχεδιασμούς διανομής «κοινωνικού μερίσματος» στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την περσυνή του επιστολή προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε αρχίσει ήδη το σχεδιασμό και στο διάστημα του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε που θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο σίγουρα δεν θα αφορά συντάξεις αλλά θα μπορούσε να αφορά ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή αναπτυξιακά προγράμματα».

Το 2018

Για το 2018 ο λογαριασμός αναλόγως με τις προθέσεις του ΔΝΤ φαίνεται «ανοικτός».

«Εκτιμώ ότι δεν υπάρξει μεγάλη απόκλιση για το 2018. Αν υπάρξει θα το δούμε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Εξέφρασε ανησυχία για τις προθέσεις του ΔΝΤ και παραπέμποντας στην προτροπή Μακρόν να μην έρθει το Ταμείο με νέες απαιτήσεις.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της κυβέρνησης για τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή των Φιλελευθέρων «δεν θα είναι ότι καλύτερο».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Φιλελεύθερων την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγω για Grexit στην περίπτωση που υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις