Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η πίεση της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κομισιόν

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η πίεση της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κομισιόν

Συνεχίζεται το ενεργειακό θρίλερ στην Ευρώπη και οι εκατοντάδες εκατομμύρια κάτοικοι της Ένωσης ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαική Ένωση δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε ομόφωνη απόφαση αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα και αναγκαστικά να δεχθεί, απρόθυμα και κάτω από πιέσεις, την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ελλάδα και ακόμη 14 χώρες και οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση αποφάσισε σε πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην Ε.Ε. που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δείτε εδώ αναλυτικά την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Ιταλία και Γαλλία κατά Γερμανίας

Γαλλία και Ιταλία τάχθηκαν κατά της Γερμανίας που αρνήθηκε το πλαφόν στο φυσικό αέριο με τη σύγκρουση των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης να φαίνεται αναπόφευκτη αν και πρόσκαιρα έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε σε παλαιότερες προτάσεις της για εξεύρεση παρόχων φυσικού αερίου, όπως η Νορβηγία, που μπορεί να διαθέσει φυσικό αέριο σε λογικές τιμές. Ακόμη στο προσκήνιο έρχεται το σχέδιο για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου ώστε να μην μπαίνουν στο ανταγωνισμό οι χώρες μεταξύ τους.

Με επιστολή που έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ, τους κοινοποιεί επίσημα τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter «Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμών στο TTF ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε χαρακτηριστικά πως η πρόταση αυτή δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαική απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων.

Αυξάνεται και πάλι το πετρέλαιο;

Δύσκολη είναι η κατάσταση και με το πετρέλαιο μετά την απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ που υποστηρίζει πως το ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τη Ρωσία.

Πετρέλαιο

Αυτό υποστήριξε με σημερινές (5.10.2022) δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+ «εσφαλμένη» ενώ νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση για το πετρέλαιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις