Μακρο-οικονομία

Πληθωρισμός: Επιβραδύνθηκε στο 2,7% τον Απρίλιο στην Ελλάδα

Παραμένει ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σταθερά «τσιμπημένες» οι υπηρεσίες, μεγάλη πτώση στην ενέργεια.

Επιβράδυνση σε ρυθμό 2,7% από 3,1% τον Μάρτιο, γνώρισε ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Ελλάδας, ωστόσο, παραμένει μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην παρέμεινε σταθερός σε ποσοστό 2,2%.

Στην κατηγορία των τροφίμων, τα οποία η Eurostat τα μετρά μαζί με καπνό και αλκοόλ, σημειώθηκε οριακή επιβράδυνση, από 2,1% σε 2%.

Μεγάλη συμβολή στην επιβράδυνση του γενικού δείκτη είχε η ενέργεια καθώς από αύξηση των τιμών σε ρυθμό 0,2% τον Μάρτιο, καταγράφηκε μεγάλη μείωση κατά -4,7%.

Μικρότερος ήταν ο ρυθμός αύξησης και στα βιομηχανικά αγαθά, καθώς από 0,8% επιβραδύνθηκε στο 0,2%.

Σταθερά υψηλές παρέμειναν οι υπηρεσίες στο 5,2%, οι οποίες είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την διατήρηση του εν Ελλάδι πληθωρισμού σε πιο αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Απρίλιο του 2025, σταθερός σε σχέση με τον Μάρτιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (3,9%, έναντι 3,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (3%, έναντι 2,9% τον Μάρτιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερά σε σχέση με τον Μάρτιο) και την ενέργεια (-3,5%, έναντι -1% τον Μάρτιο).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Στα 600 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος από τη ρήτρα διαφυγής - Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι στις προτεραιότητες μας
Το έτος σύγκρισης για τη ρήτρα διαφυγής για την Ελλάδα θα είναι το 2024 και όχι το 2021, μετά από διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 4