Τετάρτη, 28 Φεβ.
17oC Αθήνα

Πλήθος αιτημάτων για παρατάσεις προθεσμιών και πληρωμών φόρων που εκπνέουν άμεσα – Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

φορολογικές δηλώσεις

Οι παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών την έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και αυτής για την χρήση των πιστωτικών από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών, έχει «ανοίξει» την όρεξη και σε άλλους να ζητούν ανάλογη μεταχείριση, για μία σειρά υποχρεώσεων που καλούνται οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Την αρχή έχουν κάνει οι λογιστές που ζήτησαν παράταση δύο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Ακολουθεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος που ζητά τρίμηνη παράταση στο χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις ενώ πάντα θα βρίσκεται (παραδοσιακά) στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όντως υπάρχουν ανάλογα αιτήματα για να δοθεί ανάσα στην αγορά, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Βέβαια παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα σε ένα βαθμό, ώστε να δοθεί ανάσα στην αγορά σε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά σύνθετη.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και η ανάγκη για να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά και εκεί θα πρέπει να επέλθει η σχετική ισορροπία.

Αλαλούμ αναδρομικά των συνταξιούχων

Ειδικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή  έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση».

Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν οι λογιστές χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη, συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση αναδρομικών τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ότι είχαν λάβει καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση από το φορέα πληρωμής, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν λογιστές, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Όπως έχει διαπιστωθεί πολλοί φορείς είτε δεν χορηγούν έντυπες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους είτε τροποποιούν τα αναρτημένα στοιχεία αποδοχών που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να υποβάλουν εμπρόθεσμα και χωρίς την επιβολή κυρώσεων τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως οφείλουν.

Επίσης, ιδιαίτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στις περιπτώσεις όπου έχει γίνει νεότερη υποβολή αρχείου αποδοχών, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους ή και μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής αυτών, με τους δικαιούχους να  ισχυρίζονται πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από τον φορέα καταβολής των εν λόγω αποδοχών.

Επίσης, όπως αναφέρεται, ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, υπάρχουν φαινόμενα που αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία που εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση αποδοχών (που δεν περιλάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής του δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Πάντως μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν μία σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες και πρέπει να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λπ. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.
  • Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Επίσης στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία:

  • Εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας του 2022και ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας.
  • Υποβολής αίτησης για την ένταξη των οφειλετών που έχουν πληγεί από την πανδημία στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Σημειώνεται ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών.Για το ενδεχόμενο παράτασης το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας να δει τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις