Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ποιοι δείχνουν την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου

Μισανοίγει το παράθυρο για την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και η παραμονή του μόνο με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.

Η σκληρή και ακραία στάση του στο αφορολόγητο ποσό, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις -όπως τις χαρακτήρισαν κυβερνητικά στελέχη- στο θέμα του ασφαλιστικού και ιδιαίτερα των ποσοστών αναπλήρωσης που ουσιαστικά σημαίνει κατακρεούργηση των συντάξεων, οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να βλέπει τώρα πως ενισχύεται η εκτίμηση πως το Ταμείο επιδιώκει την αποχώρηση (στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν πως τον Ιανουάριο είχαν υπάρξει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Πόουλ Τόμσεν επιθυμούσε την αποχώρηση και τώρα εκτιμούν πως τη μεθοδεύει με τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ).

Οι κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν την ενόχληση των Ευρωπαίων, ακόμα και δηλώσεις Σόιμπλε, για το ελληνικό χρέος και τη ρύθμισή του, καθώς και τη δημοσίευση Τόμσεν στο μπλογκ του σύμφωνα με την οποία αν οι περικοπές στο ασφαλιστικό δεν είναι βαθιές θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Η στάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει ενοχλήσει ακόμα και τους Γερμανούς οι οποίοι άρχισαν να συζητούν την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ερμηνεύονται και οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του ESM που δανείζει την Ελλάδα και θα μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ), ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα πως το ταμείο του έχει τα χρήματα για να δανείσει την Ελλάδα ως το 2018 που ισχύει το πρόγραμμα.

Όμως, για την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα υπάρχουν δύο εμπόδια. Η Φινλανδία και η Ολλανδία. Οι δύο χώρες δεν συζητούν αυτό το ενδεχόμενο και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι δεν το συζητούν ακόμα, τονίζοντας τη λέξη “ακόμα” και αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται υπό την πίεση και των Γερμανών να αλλάξουν στάση αν δουν πως το ΔΝΤ τορπιλίζει την αξιολόγηση με παράλογες απαιτήσεις και εκβιάζει τους Ευρωπαίους λέγοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει αν δεν υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να χαρακτηριστεί βιώσιμο σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε