Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τις επικαιροποιημένες λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Πρόκειται για τις λίστες της ΑΑΔΕ με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα – μεγαλοοφειλέτες με σοβαρές και μακροχρόνιες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί, παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 17.836 φορολογούμενοι εμφανίζονται στη λίστα, εκ των οποίων οι 13.727 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 4.109 νομικά πρόσωπα. Από αυτούς, οι 16.991 έχουν βασική οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, ενώ 845 οφειλέτες συμπεριλαμβάνονται λόγω προσαυξήσεων και προστίμων που εκτόξευσαν το συνολικό ποσό.
Δεν λείπουν παλιοί γνώριμοι, οι οποίοι φιγουράρουν κάθε χρόνο στις λίστες των «μπαταχτσήδων«, όπως ο Kosta Chris και η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, οι οποίες χρωστούν και τα περισσότερα ανάμεσα στα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα, αντίστοιχα. Ειδικά στην περίπτωση της τελευταίας, είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο θα εισπράξει ποτέ τα χρωστούμενα. Πρόκειται για την περίπτωση μιας Α.Ε.Π.Ε.Υ., που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κατάσταση εκκαθάρισης και εμπλέκεται σε ένα από τα πλέον διαβόητα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα της Ελλάδας. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997 ως χρηματιστηριακή εταιρεία. Το όνομα της ήρθε στην επιφάνεια με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων το 2007, όταν μεσολάβησε στην πώληση ομολόγου ύψους 280 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κερδίζοντας υπερβολική προμήθεια και ενοχοποιούμενη για σημαντικές απώλειες των ταμείων. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ το 2010 (με τα πρόσθετα να φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ), το οποίο όμως παραμένει ανεξόφλητο.
Μεταξύ των φυσικών προσώπων με τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα τελωνεία ξεχωρίζουν περιπτώσεις όπως αυτή του Kosta Chris, με συνολικά χρέη άνω του 1,1 δισ. ευρώ, καθώς και του Ιωάννου Ιωάννου, του οποίου οι οφειλές υπερβαίνουν τα 866 εκατ. ευρώ. Στη δεκάδα περιλαμβάνονται ακόμη οι Παναγιώτης Αποστολίδης και Ηρακλής Ανθεμίδης (που έχει εμπλακεί σε παράνομη εξαγωγή φαρμακευτικού υλικού στα Σκόπια, μέσω της Βουλγαρίας, αλλά και σε υποθέσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων), με οφειλές που εκτείνονται από 293 έως 397 εκατ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά σωρευτικές βασικές οφειλές και προσαυξήσεις δεκαετιών, οι οποίες παραμένουν ανεξόφλητες και εκτός ενεργής ρύθμισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξιοσημείωτες είναι και οι περιπτώσεις νομικών προσώπων που εμφανίζονται στις λίστες της ΑΑΔΕ με υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς. Στην κορυφή βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., με συνολική βασική οφειλή άνω των 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με χρέη περίπου 975 εκατ. ευρώ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες KONSTANTINOU COMMUNICATION, CARRERA MOBILE ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ΣΩΤΕΛ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, καθώς και επιχειρήσεις όπως οι ΔΑΝΙΗΛΗΣ ΜΑΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Ε., ΠΥΡΚΑΛ – ΕΛΒΟ, και η ΜΑΚΡΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, με βασικές οφειλές που κυμαίνονται από 622 εκατ. έως και 229 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές περιλαμβάνουν και τελωνειακές εκκρεμότητες, με τα ποσά σε αρκετές περιπτώσεις να υπερβαίνουν τα 800 εκατ. ευρώ ανά φορέα, ενώ για ορισμένους εμφανίζονται και παράλληλες υποχρεώσεις προς τον e-ΕΦΚΑ. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης ή έχουν διακόψει τη λειτουργία τους προ πολλού.
Ας σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση των λιστών αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφάνειας και πίεσης συμμόρφωσης από την πλευρά των φορολογικών αρχών, καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία για περιπτώσεις συστηματικής μη καταβολής χρεών. Οι πίνακες περιλαμβάνουν ΑΦΜ, επωνυμία ή ονοματεπώνυμο, ποσό βασικής και συνολικής οφειλής, καθώς και τυχόν ρυθμίσεις που έχουν διακοπεί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανάρτηση αφορά οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί σε ενεργή ρύθμιση έως και τις 30 Απριλίου 2024, καθώς και εκείνες που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα δεδομένα μέσα από ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με δυνατότητα φιλτραρίσματος ανά κατηγορία οφειλέτη.