Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πωλείται επισήμως πλέον το 51% των Ελληνικών Πετρελαίων

ΕΛΠΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων ξεκίνησε. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ με έγγραφό της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως ότι ολοκληρώνονται εντός του προσεχούς διαστήματος, αναφέρουν τα ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών χρονολογείται από το 2014, όταν προέκυψε θέμα πώλησης του ποσοστού που κατέχει στα ΕΛΠΕ το ελληνικό δημόσιο. Επειδή υπάρχει συμφωνία επίσημη μεταξύ των δύο πλευρών ότι σε περίπτωση που ένας από τους δύο μετόχους αποφασίσει να πουλήσει, ο άλλος έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης, ο όμιλος Λάτση αποφάσισε να μην το ασκήσει και να πουλήσει από κοινού με το ελληνικό δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν τα εξής:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν κατά τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διάθεση μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. από τους βασικούς μετόχους της, PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A (POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., λάβαμε, μετά από σχετικό αίτημά μας και επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωση από τους εν λόγω μετόχους, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και η POIH ευρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μεταβίβασης από κοινού πλειοψηφικού πακέτου μετοχών τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., την διαδικασία της από κοινού μεταβίβασης και την ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τους μετόχους, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αναμένεται όμως εντός του προσεχούς διαστήματος η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ και η POIH, θα προβούν στις απαραίτητες ανακοινώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όταν συντρέχουν οι συνθήκες για αυτές.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις