Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Πώληση Ελ. Βενιζέλος: Αυξημένες προσδοκίες για υψηλό τίμημα στον διαγωνισμό

Πώληση Ελ. Βενιζέλος: Αυξημένες προσδοκίες για υψηλό τίμημα στον διαγωνισμό

Ο αριθμός αλλά και οι ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν αναμφίβολα μία ευχάριστη έκπληξη για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο σε διαγωνισμό για την πώληση ενός asset του δημοσίου έχει πάρα πολύ καιρό να συμβεί.

Μπορεί η συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού να είναι σχετικά ευέλικτη (μη δεσμευτικές προσφορές), ωστόσο τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των επενδυτών δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το τίμημα που τελικά θα αποκομίσει η ελληνική πλευρά θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Click4more: Αυτοί είναι οι 10 κολοσσοί που διεκδικούν το “Ελ. Βενιζέλος”

Στην πρώτη αυτή φάση συμμετείχαν πολλά επενδυτικά σχήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο αλλά και μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως διαχειριστές ασφαλιστικών ταμείων, που ως στόχο έχουν ένα λελογισμένο και σταθερό κέρδος.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η Avialliance, θυγατρική του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP, που ελέγχει ήδη το 40% της ΔΑΑ, η γαλλική Vinci Airports, η επίσης γαλλική κατασκευαστική Egis, η Ferrovial International που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Χίθροου, το αυστραλιανό fund Macquarie, αλλά και η αμερικανική Global Infrastracture Partners.

Πιο συγκεκριμένα στην διαδικασία συμμετείχαν και εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον:

  1. ADP GROUPE, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Παρισιού και συνολικά 25 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.
  2. APG ASSET MANAGEMENT, επενδυτικός όμιλος που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ολλανδικών ασφαλιστικών ταμείων άνω των 530 δισ. ευρώ.
  3. AVIALLIANCE GMBh, η εταιρεία που ήδη διαχειρίζεται το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και ανήκει στον καναδικό όμιλο PSP.
  4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE. του ισπανικού κολοσσού Ferrovial με σημαντική παρουσία στις συμβάσεις παραχώρησης παγκοσμίως.
  5. FIRST STATE INVESTMENTS, η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία με κεφάλαια άνω των 150 δισ. δολαρίων ΗΠΑ υπό διαχείριση.
  6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS,επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο τις υποδομές και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 51 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
  7. VINCI AIRPORTS, η θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και μεγαλύτερος μέτοχος της “Ολυμπίας Οδού”.
  8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF, η κοινοπραξία του επενδυτικού ομίλου Ardian.
  9. Κοινοπραξία εταιρειών KKRκαιEGIS. Η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρεία συνεργάζεται με τον γαλλικό όμιλο EGIS.
  10. Κοινοπραξία εταιρειώνMEIF 6 ATTIC INVESTMENT,RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION. Η πρώτη είναι εταιρεία που ιδρύθηκε προ εβδομάδων στο Λουξεμβούργο και ελέγχεται από τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο Macquarie με τεράστια παρουσία στο χώρο των υποδομών, η δεύτερη επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη και η τρίτη αποτελεί κρατικό επενδυτικό όχημα (Sovereign Wealth Fund) της Κίνας.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις