Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πώς μοιράζεται η πίτα των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers – Νέα δάνεια 10 δις ευρώ θα πάρουν για διαχείριση το 2024

Πώς μοιράζεται η πίτα των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers – Νέα δάνεια 10 δις ευρώ θα πάρουν για διαχείριση το 2024

Δάνεια ιδιωτών 37,64 δις. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης, εκ των οποίων στεγαστικά 21,53 δις. ευρώ και 15,81 δις. καταναλωτικά.

Οι servicers διαχειρίζονται επίσης δάνεια 23,89 δις. ευρώ που ανήκουν σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 12,2 δις. είναι δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπό τη διαχείριση των servicers βρίσκονται και δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων, ύψους 9,6 δις. ευρώ.

Συνολικά, η ονομαστική αξία των χαρτοφυλακίων των εταιρειών διαχείρισης ανέρχεται σε 71,19 δις. ευρώ, με το 53% της πίτας να αφορά δάνεια ιδιωτών (από αυτά το 57% στεγαστικά και το υπόλοιπο 43% καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), το 35% επιχειρήσεων και 13% δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.

Τα δάνεια που θα διαχειρίζονται οι servicers θα αυξηθούν στη διάρκεια του 2024, καθώς νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βγουν προς πώληση και παράλληλα θα λειτουργήσει ο «Ηρακλής 3» για να υποδεχτεί τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς επίσης και αυτές που θα ετοιμάσουν η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα στο πλαίσιο της εξυγίανσής τους.

Όπως εκτιμάται, τα νέα δάνεια που θα οδεύσουν προς πώληση ή τιτλοποίηση και θα αναλάβουν να διαχειριστούν οι servicers, θα κινηθούν στα 10 δις. ευρώ. Ήδη 4,8 δις. ευρώ είναι η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Alphabet της PQH, το οποίο έχει βγει προς πώληση και τις προηγούμενες ημέρες υποβλήθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Στις εταιρείες διαχείρισης θα κατευθυνθούν επίσης η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δις ευρώ, η τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ και η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δις ευρώ.

Η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας θα εγκαινιάσει τον «Ηρακλή 3» και με αυτήν η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 3,5%. Σημειώνεται ότι ο «Ηρακλής 3» θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στη νέα φάση του προγράμματος θα ανέλθουν σε 2 δις. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις