Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πώς να ενισχύσετε τη ρευστότητα της τουριστικής σας επιχείρησης

Πώς να ενισχύσετε τη ρευστότητα της τουριστικής σας επιχείρησης

Τρόποι και στρατηγικές, καθώς και τα εργαλεία που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική της βιομηχανία, καθιστώντας σημαντικό για τις επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργούν με προσεκτικό σχεδιασμό και στρατηγική διαχείριση ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η οικονομική σταθερότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την επιτυχία της επιχείρησής σας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε στρατηγικές που μπορούν να ενισχύουν τη ρευστότητά της.

Όλα δείχνουν μία πολύ καλή πορεία φέτος για τον τουρισμό

Το 2022, τα ταξιδιωτικά έσοδα στη χώρα μας έφτασαν τα 17,6 δισ. ευρώ, 2,6 δισ. πάνω από τον αρχικό στόχο και παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Το 2023, οι επιδόσεις εκτιμάται πως θα είναι υψηλότερες (από 10% έως 20%) από τις περσινές τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων, στις αφίξεις αεροσκαφών υπολογίζεται αύξηση 8,8% και 16,1% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα, ενώ οι θέσεις επιβατών θα αυξηθούν κατά 18% σε σχέση με το 2022 και κατά 31% σε σχέση με το 2019.

Εξαιρετικές επιδόσεις αναμένονται και για την κρουαζιέρα όπου περιμένουμε νέο ρεκόρ, με αύξηση 38% συγκριτικά με το 2022 και άνοδο 15% στον αριθμό των επιβατών.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος με μεγάλες προοπτικές, που ανακάμπτει δυναμικά μετά την εποχή του Covid, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει και νεότερες προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση και μπορεί να προσφέρει στην επιχείρησή σας μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, αρκεί να έχετε τον τρόπο να εξασφαλίσετε τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα.

Ας δούμε τους τρόπους για να το πετύχετε αυτό, χωρίς να επηρεάσετε τη λειτουργία της επιχείρησής σας.

τουρισμός

Δώστε προσοχή στη διαχείριση των ταμειακών σας ροών

Η διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για να μπορέσει η επιχείρησή σας όχι μόνο να συνεχίσει να επιβιώνει, αλλά και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες ανάπτυξης. Καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν εποχιακό, σε πολλές περιπτώσεις, κλάδο, οι ταμειακές ροές μίας επιχείρησης ενδέχεται να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις.

Έτσι, η αποτελεσματική διαχείριση των ταμειακών σας ροών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις και οικονομικές προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως απροσδόκητα έξοδα ή ξαφνικές μειώσεις εσόδων, αλλά και να προχωρήσετε σε επενδύσεις που θα αυξήσουν τη φετινή πελατεία σας.

Κάντε ένα σωστό προϋπολογισμό και προσέξτε τα έξοδά σας

Προβλέποντας έσοδα και έξοδα και καθορίζοντας τους οικονομικούς σας στόχους, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτύχετε. Μπορείτε να εντοπίσετε πιο εύκολα πιθανούς κινδύνους και ευκαιρίες, να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με επενδύσεις και δαπάνες και να παρακολουθείτε την πρόοδο προς τους οικονομικούς τους στόχους.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα έξοδά σας. Με μερικές απλές κινήσεις μπορείτε να ενισχύσετε την ρευστότητα της επιχείρησής σας. Εντοπίζοντας, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας περιττές δαπάνες, κάνοντας διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών με τους προμηθευτές σας εξορθολογίζοντας τις λειτουργίες της επιχείρησής σας, απογειώνετε την αποδοτικότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Υπάρχουν τρόποι για να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδά σας, κάνοντας σας απόσβεση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εκμεταλλευτείτε τα σωστά εργαλεία

Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να παρέχουν στην επιχείρησή σας τα κεφάλαια που χρειάζεται για να διαχειριστεί τις ταμειακές της ροές και να επενδύσει σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός υλοποιείται για 13η συνεχή χρονιά από την Eurobank και αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης.

Στόχος του είναι η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκλειστικών προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών, το οποίο απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών, της Χαλκιδικής, της Κρήτης αλλά και των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Φέτος το πρόγραμμα εστιάζει στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών τους, την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την μείωση του λειτουργικού κόστους τους με κύριο όχημα το καινοτόμο προϊόν POS Cash Advance και το εξειδικευμένο πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού-Net Metering. Παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει μη τραπεζικά προνόμια σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με προνομιακή τιμολόγηση στους πελάτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Αντιμετωπίστε τις προκλήσεις και εκμεταλλευτείτε τις προοπτικές

Μία τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητά της και τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ταμειακών ροών, οικονομικού σχεδιασμού και μείωσης κόστους.

Αξιοποιώντας εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, μία επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια και τους πόρους που χρειάζεται για να επιτύχει σε μια ανταγωνιστική και δυναμική αγορά. Με τις σωστές στρατηγικές, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη, να ξεπεράσετε όλες τις προκλήσεις και να μπορέσετε να έχετε μία επιτυχημένη πορεία σε μία χρονιά που αναμένεται άκρως επιτυχημένη για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις