Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόσα δις ευρώ θα βγάλει φέτος η Ελλάδα από ιδιωτικοποιήσεις

Πόσα δις ευρώ θα βγάλει φέτος η Ελλάδα από ιδιωτικοποιήσεις
φωογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε για πρώτη φορά φέτος να επιτύχει τον ετήσιο στόχο των ιδιωτικοποιήσεων κάνει το Spiegel και μάλιστα προχωρά και σε αριθμούς.

Κατά το 2018 είναι δυνατό να επιτευχθούν έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, μέσω –μεταξύ των άλλων- της εκμίσθωσης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ένα γερμανικό όμιλο επιχειρήσεων και της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα, λέει το Spiegel. Συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορούσε για πρώτη φορά να επιτύχει τον ετήσιο στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.

“Για τη χρονική περίοδο 2011-2017 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα έπρεπε να εισπράξει δεκαπλάσια χρήματα, σύμφωνα με τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων που είχε συμφωνηθεί το 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, αν και θεωρείτο ήδη από τότε μη ρεαλιστικός”, γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Spiegel: Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο 2018 – 2060

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τη χρονική περίοδο 2018-2060 στην Ελλάδα αναμένονται έσοδα μόνο 14 δισ. ευρώ. “Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα δύο τελευταία χρόνια”, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι λόγω της χρονικής πίεσης και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν μπορούν να διασφαλιστούν συχνά καλές τιμές. Το ίδιο βιώνουν και πολλοί πολίτες που πωλούν τα ακίνητά τους σε ξένους επενδυτές σε πολύ χαμηλές τιμές. “Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας σε περιβάλλον ύφεσης ισοδυναμεί με ξεπούλημα”, δηλώνει ο βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke), Φάμπιο ντι Μάζι.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί σωστή την εκποίηση περιουσίας (fire sales) υπό την πίεση χρόνου και με μικρό αριθμό προσφορών, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ απαντά ότι το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι, εκτός της μείωσης του χρέους, το άνοιγμα της αγοράς, καθώς επίσης και η “απο-πολιτικοποίηση και βελτίωση της διαχείρισης”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις