Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Πότε έρχονται τα νέα Δικαστήρια Πειραιά – Τα οφέλη για τη δικαιοσύνη και την ευρύτερη περιοχή

Πότε έρχονται τα νέα Δικαστήρια Πειραιά – Τα οφέλη για τη δικαιοσύνη και την ευρύτερη περιοχή
Φωτογραφία-Eurokinissi

Προς όφελος του πολίτη πραγματοποιείται η στέγαση και συγκέντρωση των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά, που σήμερα (2.2.2024) βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια στην πόλη (Εισαγγελία, Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο) σε ένα συγκρότημα γραφείων μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος.

Η αξιοποίηση ενός ανενεργού χώρου εντός του αστικού ιστού, μαζί με την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση ενός χαρακτηρισμένου ανενεργού διατηρητέου κτιρίου, εντός της έκτασης, επιτυγχάνονται μέσω της προώθησης του έργου της κατασκευής των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά. 

Μάλιστα, προ ημερών τέθηκε σε διαβούλευση και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που θα ανεγερθεί υπό την DIMAND, σε οικόπεδο της εισηγμένης, μια επένδυση αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Το ακίνητο αποτελεί τμήμα οικοπέδου ιδιοκτησίας της DIMAND, συνολικής επιφανείας 12.350,14 τ.μ. και αποτελεί τμήμα του άλλοτε συγκροτήματος εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ. Η συνολική προβλεπόμενη δόμηση για το νέο κτίριο και το διατηρητέο, ανέρχεται σε 24.642,77 τ.μ.. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες. Πέραν του δεδομένου αυτού οφέλους, η επένδυση θα συμβάλει και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Παπαστράτου, που ανήκει ταυτόχρονα στην περιοχή της πολεοδομικής επέμβασης του ΕΠΣ Αγίου Διονυσίου, όπου επιχειρείται η επανάχρηση των παλαιών βιομηχανικών χώρων και κτιρίων με νέες εξωτερικές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις, για την δημιουργία ενός νέου κέντρου στην πόλη του Πειραιά.

Το νέο συγκρότημα είναι ένα «πράσινο» κτίριο και με αυτόν τον τρόπο θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου αειφόρου ανάπτυξης στον χώρο των κατασκευών και του real estate. Με τη λειτουργία του αναβαθμίζονται συνολικά οι υποδομές και η αξία της περιοχής που το φιλοξενεί, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με τη συνολική απασχόληση στο σύνολο του συγκροτήματος να ανέρχεται σε περίπου 1.200 εργαζόμενους με ταυτόχρονη δημιουργία νέων έμμεσων θέσεων εργασίας, ενώ επιτυγχάνεται η συγκέντρωση των δικαστικών υπηρεσιών.

Θα πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίριο σε διάταξη «Π» με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από το διατηρητέο κτίριο. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο που ενοποιεί τις επί μέρους χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το αίσθημα της ασφάλειας.

Σε τμήματα του σώματος του κτιρίου δημιουργούνται διαμπερείς στοές για την εκτόνωση του εσωτερικού ακάλυπτου, μέσω των οπτικών φυγών προς τις περιμετρικές οδούς. Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα, οι χώροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ενότητες,

(α) τις αίθουσες ακροατηρίων, δικαστών και αναμονής μαρτύρων και

(β) τους γραφειακούς χώρους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις