Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πουθενά στην Ελλάδα κάτω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Ανάσα» στις αγορές, πάρτι στα Χρηματιστήρια

Λευκός Οίκος

Μικρή ανάσα στις αγορές με απώλειες για πετρέλαιο και αέριο! Πάρτι στα διεθνή χρηματιστήρια, στο… Θεό η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα, έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ και οδεύει για τα 2,5!

Μία αναπάντεχα καλή ημέρα για τις αγορές σήμερα (09.03.2022) στην Ευρώπη, με τα χρηματιστήρια να έχουν επιδοθεί σε ένα πραγματικό ράλι, μετά τις αλλεπάλληλες ζημιές που κατέγραφαν τις προηγούμενες ημέρες. Και οι τιμές στα εμπορεύματα κινούνται με αρνητικό πρόσημο, επίσης μετά από πολλές ημέρες και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και όλα δείχνουν πως η «μάχη του Κιέβου» είναι θέμα ημερών.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή στις ευρωπαϊκές αγορές δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως αλλαγή τάσης, παρά μόνο ως αντίδραση στις συνεχείς πιέσεις των 13 ημερών που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξουν για το προσεχές διάστημα και πάντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου ότι κάτι διαφορετικό στην παρούσα χρονική στιγμή θα ήταν εξαιρετική πολυτέλεια.

Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα κινείται σταθερά κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά τις πτήσεις στα 350 ευρώ των προηγούμενων ημερών. Περίπου στις 12:45 η τιμή είναι στα 175,9 ευρώ σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 18%.

Πτωτικά, έστω και οριακά 1,45% κινείται το πετρέλαιο στα 126,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε βρεθεί και χαμηλότερα στα 124 δολάρια. Το ανώτερο σημείο στο οποίο και βρέθηκε ήταν στα 131,6 δολάρια.

Η βενζίνη

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες η αμόλυβδη βενζίνη σε μέσα επίπεδα ξεπέρασε τα 2 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,031 ευρώ το λίτρο. Το diesel κίνησης σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 1,836 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,486 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή σχεδόν σε κανέναν νομό της χώρας δεν είναι κάτω από 2 ευρώ, ενώ οι υψηλότερες τιμές, κοντά στα 2,2 ευρώ το λίτρο εντοπίζονται σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ευρυτανία.

Τα Χρηματιστήρια

Αναφορικά με τα Χρηματιστήρια στην Φρανκφούρτη έχει στηθεί ένα πραγματικό πάρτι με άνοδο 656 μονάδες ή 5,11%. Ανάλογη η εικόνα και στο Παρίσι, ενώ μικρότερη άνοδος στο Λονδίνο.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 3,89%. Σημαντική άνοδο πάνω από 1% δείχνουν και τα Futures στην Νέα Υόρκη για τον δείκτη Dow Jones. 

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, με τις ενδείξεις να είναι θετικές για αλλαγή πλεύσης και πιο «επιθετικής» αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων και του πληθωρισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις