Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πούτιν – Ερντογάν συμφώνησαν για τον Turk Stream – Πως επηρεάζεται η Ελλαδα

Πούτιν – Ερντογάν συμφώνησαν για τον Turk Stream – Πως επηρεάζεται η Ελλαδα

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του διπλού αγωγού Turk Stream, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

H κάθε μία γραμμή του αγωγού θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο, η πρώτη θα πηγαίνει προς την Tουρκία για εσωτερική κατανάλωση και η δεύτερη θα καταλήγει στα τουρκοελληνικα σύνορα και μέσω Ελλάδας σε χώρες της νότιας Ευρώπης .

Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas, και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom .

Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Άρα, θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο.

Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε