Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. στην Αταλάντη

“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. στην Αταλάντη

“Ναι μεν αλλά…” λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επένδυση 1,5 δις ευρώ, στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Έξαρχος» Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε νόμιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα ωστόσο θέτει την προϋπόθεση να της αποσταλεί εντός 15 ημέρων η εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που να αποδεικνύει τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επένδυση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η επένδυση θα επιφέρει σημαντική ένταση στην εθνική και περιφερειακή οικονομία, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ στις μελέτες κ.λπ. που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση εκτιμώμενου ύψους 1,5 δις ευρώ.

Το οικονομικό όφελος… υπερτερεί της διαφύλαξης των δασών

Συνεπώς, σύμφωνα με το ΣτΕ, η επένδυση έχει στην εθνική οικονομία ζωτική σημασία που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς εκτιμήθηκε ότι πρέπει σε επόμενο στάδιο. Με αυτό το σκεπτικό, επειδή, δηλαδή, δεν προηγήθηκε η επίμαχη εισήγηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που προβλέπει το άρθρο 16 του νόμου 3986/2011, το ΣτΕ έδωσε προθεσμία 15 ημερών προκειμένου αυτή να σταλεί στο δικαστήριο. Και αφού σταλεί, τότε η Ολομέλεια θα επανέλθει για να εκδώσει νέα τελική-οριστική γνωμοδότηση επί του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ., ενώ διαιρείται σε τρεις θύλακες, το «Νότο», το «Ζέφυρο» και το «Βορρά». Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια.

Spa και υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό και εκπαιδευτικό κέντρο και κέντρο γαστριμαργικό, θαλασσοθεραπεία, ιαματικές πηγές, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το έργο «ATALANTI HILLS» αναμένεται να δημιουργήσει κατά το χρόνο κατασκευής του 622 θέσεις εργασίας, ενώ τα 14 πρώτα χρόνια θα δημιουργήσει 5.500 θέσεις εργασίας και κατά την πλήρη λειτουργία του θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, η επένδυση αναμένεται να επιφέρει ετήσια έσοδα τα 14 πρώτα χρόνια ύψους 46 εκ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα ετήσια έσοδά του θα ανέλθουν στα 150 εκ. ευρώ και μαζί με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιούνται θα ανέλθουν στα 184 εκ. ευρώ ετησίως.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε διαβιβάσει λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανέκοπταν την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις