Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Προειδοποιήσεις στελεχών της ΕΚΤ για ύφεση και «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό – Στις 25 Ιανουαρίου η νέα απόφαση για τα επιτόκια

Προειδοποιήσεις στελεχών της ΕΚΤ για ύφεση και «ανοδικούς κινδύνους»  για τον πληθωρισμό – Στις 25 Ιανουαρίου η νέα απόφαση για τα επιτόκια

Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται ότι θα υποστεί νέα ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η πρόσφατη ανάκαμψη του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχόλια που αποσκοπούσαν στην άμβλυνση των προσδοκιών της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Λουί ντε Γκουίντος (Luis de Guindos) της ΕΚΤ δήλωσε σε ομιλία του στη Μαδρίτη σήμερα (10.01.24) ότι ο ταχύς ρυθμός αποπληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να “επιβραδυνθεί το 2024 και να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους”. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε από 2,4% τον Νοέμβριο σε 2,9% τον Δεκέμβριο.

Πρόσθεσε ότι οι ήπιοι δείκτες υποδεικνύουν οικονομική συρρίκνωση τον Δεκέμβριο. Αυτό θα επιβεβαίωνε “την πιθανότητα μιας τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τις αδύναμες προοπτικές για το εγγύς μέλλον”, είπε.

Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν πως η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση όταν συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου σχετικά με το πόσο νωρίς θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όταν οι οικονομικές προοπτικές είναι αδύναμες και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%. Ενώ πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα φθάσει αυτόν τον στόχο φέτος, η κεντρική τράπεζα δεν το προβλέπει πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Την επιφυλακτική άποψη της ΕΚΤ σχετικά με τον ρυθμό του αποπληθωρισμού υπογράμμισε το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ (Isabel Schnabel), η οποίωα έγραψε σε συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X: “Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων”.

Για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει διατηρήσιμα στο στόχο της ΕΚΤ “απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποπληθωριστική διαδικασία”, είπε, προσθέτοντας: “Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, καθώς θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της ενέργειας ή το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση”.

Ο De Guindos δεν είπε τι θα σήμαινε μια πιθανή ύφεση για τη νομισματική πολιτική – εμμένοντας στην συχνά επαναλαμβανόμενη γραμμή της ΕΚΤ ότι “οι μελλοντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού”.

Ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING, δήλωσε ότι τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη για την ανάκαμψη του πληθωρισμού μειώνουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο. “Αν συνδέσετε τις τελείες, είναι ένα ακόμη επιχείρημα κατά των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο”, είπε.

Ο De Guindos δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με την Ισπανία, όπου έπεσε κάτω από το 2% τον Ιούνιο του 2023, πριν αυξηθεί πάνω από το 3% τους τελευταίους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους, καθώς η κυβέρνηση καταργούσε σταδιακά τις ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ωστόσο, ο De Guindos αμφισβήτησε αυτό το γεγονός λέγοντας ότι η ανάπτυξη ήταν “απογοητευτική” και ότι “η επιβράδυνση της δραστηριότητας φαίνεται να έχει ευρεία βάση, με τις κατασκευές και τη μεταποίηση να επηρεάζονται ιδιαίτερα”. Και πρόσθεσε: “Οι υπηρεσίες αναμένεται επίσης να εξασθενήσουν τους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης δραστηριότητας στην υπόλοιπη οικονομία”

Οι δυσοίωνες προοπτικές του πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από μια στενά παρακολουθούμενη έρευνα των διευθυντών αγορών της ευρωζώνης, η οποία κατέδειξε συνεχή μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τέλος του περασμένου έτους. Ο δείκτης S&P Global PMI αναθεωρήθηκε προς τα πάνω την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό τον άφησε αμετάβλητο στο 47,6, παραμένοντας αρκετά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Ο De Guindos δήλωσε ότι η αγορά εργασίας της ευρωζώνης “εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην τρέχουσα επιβράδυνση”, αφού η ανεργία στο μπλοκ επέστρεψε σε χαμηλό ρεκόρ 6,4% τον Νοέμβριο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις