Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope – Αύριο η «ετυμηγορία» του οίκου

Πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope – Αύριο η «ετυμηγορία» του οίκου

Με το «βλέμμα» στραμμένο στην αυριανή «ετυμηγορία» της Scope είναι η αγορά. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο οίκος θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την στην επενδυτική βαθμίδα.

Η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί ότι ο γερμανικός Οίκος Scope, ο οποίος ωστόσο δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που είναι επιλέξιμοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να σημάνει την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. 

Ωστόσο, θα είναι χωρίς τυπικό αντίκρισμα, καθώς η Scope δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν. Όμως, η αναβάθμιση αυτή, όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη χώρα μας.

Πάντως, στις περισσότερες αγορές ομολόγων συνεχίστηκαν και σήμερα, Πέμπτη (03.08.23) οι περιορισμένες πιέσεις με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ήπια αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές παραμένουν «μουδιασμένοι» από την υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας από τον Fitch.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Eλλάδος παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,85% έναντι 2,56% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,29%. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0940 δολ. από το επίπεδο των 1,087 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις