Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Προχωρούν τα ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστικά μέγαρα

Προχωρούν τα ΣΔΙΤ για τα νέα δικαστικά μέγαρα
Φωτογραφία-Eurokinissi

Αν και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως βάζει στον “πάγο” κάποια από τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πληρωμές διαθεσιμότητας, επειδή τα δημόσια οικονομικά δεν θα αντέξουν, τα έργα για τα νέα δικαστικά μέγαρα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προχωρούν κανονικά.

Η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων, η ανακαίνιση παλαιών κτιρίων και γενικά η αναβάθμιση των υποδομών της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσω ΣΔΙΤ). Τα νέα κτίρια, τα νέα τεχνολογικά συστήματα, η εκπαίδευση των δικαστών, η δικαστική αστυνομία και άλλα μέτρα αποτελούν ορόσημα για τη λήψη δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ορισμένα από αυτά τα ορόσημα θα πρέπει να ικανοποιηθούν μέσα στη νέα χρονιά.

Γι’ αυτό το λόγο προκηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες ο τρίτος από τους διαγωνισμούς για τα δικαστικά μέγαρα, προϋπολογισμού 86,9 εκατ. ευρώ με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις 23 Ιανουαρίου. Στο τρίτο πακέτο περιλαμβάνεται η ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και η ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την συντήρηση και διαχείριση αυτών των δύο δημόσιων κτιρίων για 30 χρόνια, μαζί με την τριετή περίοδο κατασκευής.

Στο δεύτερο στάδιο με πέντε υποψηφίους βρίσκονται ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», αρχικού προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση βρίσκονται οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ, που μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων καθώς και τη συντήρηση για 30 χρόνια.

Στο δεύτερο στάδιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο από τα τρία ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα ύψους 120 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανέγερση των δικαστηρίων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και στην ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και Intrakat – Redex (όμιλος Κοπελούζου).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις