Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: 800 εκατ. κοινωνικό επίδομα και 12 νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ

προϋπολογισμός
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Κοινωνικό επίδομα που θα φτάνει στα 800 εκατομμύρια στο τέλος του 2017 και μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το 2018, που όμως έχουν ψηφιστεί, περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Το νέο μέρισμα προαναγγέλλεται στην ανακοίνωση που συνοδεύει το προσχέδιο και παρότι δεν αναφέρεται το ποσό, ανατρέχοντας στο προσχέδιο διαπιστώνει κανείς ότι έχει εγγραφή δαπάνη για της κοινωνικής συνοχής αξίας 800 εκατ. ευρώ φέτος και 320 εκατ. ευρώ το 2018.

Πάντως, το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί το Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της σίγουρα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, των δαπανών και βεβαίως του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο για φέτος έχει οριστεί στο 1,75%.

Στο προσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι 2,21%, δηλαδή θα υπάρχει μία υπέρβαση η οποία είναι ο,46% του ΑΕΠ και σε ποσά ελαφρώς μεγαλύτερη των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και 12 μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2018 με στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Πηγή πίνακα: Euro2day.gr

Τα 12 νέα μέτρα είναι:

  1. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.
    2. Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.
    3. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.
    4. Την επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.
    5. Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.
    6. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.
    7. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.
    8. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό 1-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
    9. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
    10. Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.
    11. Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.
    12. Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Οσον αφορά στα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ το 2018, ενώ για το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,8% και το πρωτογενές πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ που ενσωματώνεται στο μνημόνιο.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως τα έσοδα είναι η μεγάλη πληγή, αφού από το προσχέδιο προκύπτει μεγάλη υστέρηση . Στον τακτικό προϋπολογισμό, η υστέρηση των καθαρών εσόδων στο τέλος του έτους προβλέπεται στα 1,860 δισ. ευρώ  από τα οποία 945 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Είναι σημαντικό επίσης ότι θα υπάρξει τεράστια υπέρβαση κατά 1,362 δισ. ευρώ στις επιστροφές φόρων σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Κοινωνικές δαπάνες

Όσον αφορά στις κοινωνικές δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρονται:

• Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

• Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

• Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις