Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: Φέρνει φορο-σοκ 2,5 δισ. ευρώ!

Προϋπολογισμός: Φέρνει φορο-σοκ 2,5 δισ. ευρώ!

Στο… κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν ξανά τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Ο προϋπολογισμός του 2017, που θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, φέρνει νέα μέτρα ύφους 2,5 δισ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οι έμμεσοι φόροι θα φέρουν αυξήσεις σε τσιγάρα, καφέ, καύσιμα και σταθερή τηλεφωνία. Τα αφορολόγητα όρια “ψαλιδίζονται” για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ αλλάζουν και οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Έτσι, οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές βάσει παλαιών και νέων κλιμάκων για τους πέντε πρώτους μήνες του 2016.

Φόρους αυξημένους κατά 36,36% θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, ωστόσο ο συντελεστής φορολόγησης για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 50.000 ευρώ θα μειωθεί από 26% στο 22%.

Όσοι είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν έσοδα με «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Μέσα στο 2017, η κυβέρνηση θέλει να βάλει στα κρατικά ταμεία:
– 422 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης
– 128 εκατ. από τις αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα και
– 14 εκατ. από τις αυξήσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε