Προϋπολογισμός με… αστερίσκους και ισχυρή ανάπτυξη το 2021 – Στη Βουλή το προσχέδιο

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης «βλέπει» για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα (05.10.2020) το μεσημέρι στην Βουλή.

Αντίθετα θα αναθεωρηθεί ελαφρά επί τα χείρω η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάπτυξη του 2021 θα εκτιμάται στο 7,5% με την χρήση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο 5,5% χωρίς αυτά, ενώ η ύφεση για εφέτος θα είναι στο 8,2%. Επίσης μέσα από τον προϋπολογισμό θα προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα που θα είναι 1% του ΑΕΠ, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα ανέρχεται στο 3%.

Έντονο θα είναι το χρώμα της αβεβαιότητας, αφού πολλές παραδοχές θα ακολουθούνται από πλήθος αστερίσκων. Και βέβαια δεν μπορεί να συμβεί αλλιώς, δεδομένου ότι η πανδημία είναι εδώ και ουδείς είναι σε θέση να πει ότι αυτή θα τελειώσει ή τέλος πάντων θα περιοριστεί.

Click4more Βρούτσης για τα αναδρομικά: Θα φορολογηθούν κανονικά ως εισόδημα αλλά θα είναι ακατάσχετα

Η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι η οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει στα προ κορονοϊού επίπεδα το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,2%. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη θα είναι λίγο πάνω από το 7,5% και επαναφορά του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα των 181-182 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση για σημαντικό ποσοστό ανάκαμψης θα στηριχτεί σε δύο βασικές παραδοχές:

  • Ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα μπορέσει μέσα στο 2021 να φέρει στα κρατικά ταμεία περίπου το 60% των εσόδων του 2019.
  • Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Στήριξης θα εισρεύσουν του χρόνου στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται τα προσωρινά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.
  • Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους, τα θέατρα  και στο τουριστικό πακέτο,  με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
  • Εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
  • Αναστολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021 της καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας.  
  • Το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα περίπου 11 δισ. ευρώ (ή περίπου 6% του ΑΕΠ) αλλά και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15-16 δισ. ευρώ.

Εργαλείο ανάπτυξης

Ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για ολική επιστροφή, αλλά και αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας, προς μία κατεύθυνση βιώσιμη, αλλά και ορθόδοξη είναι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την προετοιμασία για την υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε κάποιες προτάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων σε αγρότες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων σε αγρότες

Σήμερα πιθανότατα θα πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ολοκληρωθεί η ... Διαβάστε περισσότερα
Τροπολογία – ανάσα για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο!

Τροπολογία – ανάσα για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο!

Οι νέες ευνοϊκές διατάξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους οφειλέτες του Δημοσίου, περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε ... Διαβάστε περισσότερα
Έρχεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για οφειλές – Καταργείται για ένα χρόνο η εισφορά αλληλεγγύης

Έρχεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για οφειλές – Καταργείται για ένα χρόνο η εισφορά αλληλεγγύης

Σάρκα και οστά αναμένεται να λάβουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο, αλλά και των ρυθμίσεων για την εξόφληση ... Διαβάστε περισσότερα
Επιμένουν να δηλώνουν «φτωχοί» οι περισσότεροι Έλληνες – Λίγοι αυτοί που πληρώνουν φόρους

Επιμένουν να δηλώνουν «φτωχοί» οι περισσότεροι Έλληνες – Λίγοι αυτοί που πληρώνουν φόρους

Ή υπάρχουν στην Ελλάδα πάρα πολλοί άνθρωποι που κυριολεκτικά πεινάνε ή … ξεχνούν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ... Διαβάστε περισσότερα
Πτωχευτικός κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία μόνο για αυτούς που θα αποδείξουν ότι την αξίζουν

Πτωχευτικός κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία μόνο για αυτούς που θα αποδείξουν ότι την αξίζουν

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έχει αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μπαίνει επιτέλους μία ... Διαβάστε περισσότερα
Η SKY express εγκαινιάζει τη νέα της εποχή συνεργαζόμενη με τον ΝΟ1 παγκόσμιο προμηθευτή κινητήρων CFM

Η SKY express εγκαινιάζει τη νέα της εποχή συνεργαζόμενη με τον ΝΟ1 παγκόσμιο προμηθευτή κινητήρων CFM

Η SKY express, η πλέον αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία, φέρνει στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια, την CFM, το Νο1 σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτή κινητήρων ... Διαβάστε περισσότερα