Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ψάχνουν την έκπληξη για το πακέτο της ΔΕΘ – Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Ψάχνουν την έκπληξη για το πακέτο της ΔΕΘ – Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο – ΔΕΘ, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από του βήματος της Έκθεσης το προσεχές Σαββατοκύριακο (11-12.09.2021), μπαίνουν αυτή την εβδομάδα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το πακέτο της ΔΕΘ, έχει ολοκληρωθεί βέβαια, αλλά απομένουν ακόμη κάποια σημεία για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να περιληφθούν στο συνολικό πακέτο.

Και αυτό διότι υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν βάλλει οι δανειστές και εταίροι μας, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να παραβεί. Και ποιες είναι αυτές; Η χώρα δεν μπορεί να λάβει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η «ρήτρα διαφυγής», δηλαδή δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Και να θυμίσουμε ότι η ρήτρα θα ισχύσει και το 2022.

Από το 2023 και μετά όμως επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Και για υπάρξουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

Με βάση αυτούς τους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τρεις παρεμβάσεις:

  • «Πάγωμα» και για το 2022 της έκτακτης εισφοράς για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Διατηρούνται οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Μειώνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών.

Από εκεί και πέρα οι σκέψεις είναι πολλές, αλλά μάλλον θα μείνουν επί του παρόντος στα χαρτιά. Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προστεθεί κάτι με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, στο τελικό πακέτο, όπως για παράδειγμα μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ, κατάργηση ή μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ή προσθήκη δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων σε αυτούς που αφορά το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να μπει στην τελική λίστα κάτι καλό, αλλά μάλλον είναι δύσκολο. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν επιμέρους παρεμβάσεις που θα αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες και θα στηριχθούν.

Πιο συγκεκριμένα, στήριξη θα λάβουν κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, όπως επίσης και ασπίδα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στις αυξήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την επόμενη 2ετία, παρουσιάζοντας μία σειρά από παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν αμέσως μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αυτές μεταξύ των άλλων είναι:

  • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις