Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ψυχρολουσία από Ρέγκλινγκ: Δεν εγγυώμαι πως δεν θα υπάρξει Grexit

Ψυχρολουσία από Ρέγκλινγκ: Δεν εγγυώμαι πως δεν θα υπάρξει Grexit

”Δεν υπάρχει θέμα Grexit όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον, θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, δεν θα γίνει κούρεμα του χρέους, δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Νέο Μνημόνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μαστίγιο και καρότο είναι η τακτική του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ από τη μία φροντίζει να παραμένει ζωντανή η απειλή η εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και αποκλείει το κούρεμα χρέους και από την άλλη δηλώνει ικανοποιημένος από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος μιλάει ξεκάθαρα για μειώσεις στις συντάξεις, ενώ τονίζει πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Νέο Μνημόνιο.

Διαβάστε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδίδει αυτή την περίοδο όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για το έτος, οι οποίες πέρασαν από το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα είναι πάντα έτσι.

Το Grexit παρέμενε μια πιθανότητα όσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια, μέχρι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο. Είχα δηλώσει εκείνη την περίοδο ότι το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι το Grexit θα συρρίκνωνε το ελληνικό ΑΠ κατά περίπου 25%, ενώ έχει ήδη χάσει ένα 25% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε 11 εκατ. Έλληνες.
Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη τα δάνεια των πιστωτών θα χάνονταν σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα αποπληρώσει. Γι αυτό το Grexit θα ήταν επίσης πολύ ακριβό για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα επόμενα βήματα στο ελληνικό χρέος θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, τη λεγόμενη ‘πρώτη αξιολόγηση’.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητη

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως μόνο αν υλοποιήσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα λάβει την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από τον ESM. Και επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν το πράξει αυτό, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτή στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητη ως δανειστή καθώς ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτήν τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο.

Αδύνατο το κούρεμα για νομικούς λόγους

Το ενδεχόμενο “κουρέματος” του χρέους, μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους.
Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων των δανείων από τον ESM, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα μας απασχολήσει ξανά τα επόμενα χρόνια, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, με τη συμβολή των μεταρρυθμίσεων, σταδιακά θα μειώνεται.
Σε μια περίοδο 15-20 ετών, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, μόνο με την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε