Σάββατο, 18 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως τα 1,0664 δολ. μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, ο οποίος ανέφερε ότι: “η ΕΚΤ θα δράσει το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός. “

Η δήλωση αυτή εξελήφθη από τους επενδυτές ως προανάκρουσμα για τη μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα. Αρνητικά επηρέασε επίσης το ευρώ η πτώση που παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στην Γερμανία (πρόκειται για πρόδρομο δείκτη που δείχνει την πορεία που θ΄ ακολουθήσει ο πληθωρισμός).

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι περιέγραψε σήμερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (σ.σ. πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) της κεντρικής τράπεζας ως «ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο» που μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκειά της να χαλαρώσει περαιτέρω Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου. «Αν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να αυξήσει τον πληθωρισμό, το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Draghi.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν τέσσερεις συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε στο 7,05% από 7,03% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,47% να διαμορφωθεί στο 6,58% από 6,55% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή . Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε στο 0,068% από 0,074% στη διάρκεια των 9 μηνών μειώθηκε στο 0,016% από 0,021%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,024% από -0,019%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο -0,092% , τέλος στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε -0,151%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0688 δολ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε