Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πτώχευσε η Silicon Valley Bank – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Πτώχευσε η Silicon Valley Bank – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Φωτογραφία Reuters

Πανικό στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει το “λουκέτο” στη Silicon Valley Bank (SVB), καθώς πρόκειται -όπως σημειώνουν οι Financial Times- για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Η βύθιση της μετοχής της Silicon Valley Bank (SVB) είχε μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς προκάλεσε ανησυχία για ενδεχόμενους κρυφούς κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 υποχώρησε 4,2% σήμερα μετά τη χθεσινή βουτιά 6,6%, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 καταγράφει σήμερα απώλειες σχεδόν 5%, οι οποίες έφτασαν στο 9,1% για τη Deutsche Bank και 6,1% για την HSBC.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».

Εγγυημένες οι καταθέσεις ως 250.000 δολάρια

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ αναλαμβάνει πλέον διαχειριστής, με στόχο να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Η FDIC σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα της τράπεζας στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα των πελατών, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.

Στα τέλη του 2022 η τράπεζα είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισεκ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκ. δολαρίων. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις