Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: “Μαντάτα” για το χρέος από Ιούνιο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Κλάους Ρέγκλινγκ

Μαστίγιο και καρότο για την Ελλάδα από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Από τη μια η πρόοδος, η δημοσιονομική τάξη και η επιστροφή της ανάπτυξης. Από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να συνεχιστούν για να μπορεί η Αθήνα να ελπίζει σε μέτρα για το χρέος και την ελάφρυνσή του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους. Αλλά αυτό θα γίνει υπό τον όρο πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εν τάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επανέλθει», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas.

Ο Ρέγκλινγκ και το χρέος

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι πιστεύει πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα. «Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

Ο γενικός διευθυντής του ESM τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία τώρα να αποτελέσει και αυτή περίπτωση επιτυχίας (success case), μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που έλαβαν οικονομική βοήθεια από τον ESM ή το EFSF.

«Η χώρα πέτυχε να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά της, έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, επί τρία χρόνια», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πολλή δουλειά ακόμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM υπάρχουν κι άλλα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. «Επιπλέον, εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία. Ελπίζουμε πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα, όταν εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα του ESM, να ακολουθήσει τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και να αποτελέσει ιστορία επιτυχίας», είπε.

Όσον αφορά στην 4η και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως «είμαστε στο μέσο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM». Και πρόσθεσε: «Η τελευταία εκταμίευσή μας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις